Dilluns, 30 de gener de 2023 - Edició 1649
La República

Carmen Calvo va participar en la reunió que va autoritzar el préstec pel qual el jutge investiga Chaves

El Suprem hauria de decidir si investigar-la per la condició d’aforada de la vicepresidenta del Gobierno en funcions

Redacció 04/12/2019
Carmen Calvo, vicepresidenta del Gobierno en funcions / PSOE

La vicepresidenta del Gobierno i ministra de la Presidència en funcions, Carmen Calvo, va participar en la reunió del Consell de Govern de la Junta d’Andalusia que va autoritzar (el 1999) el préstec de 5.829.817 euros pel qual el jutge investiga ara a Manuel Chaves i d’altres quatre exconsellers (alguns condemnats pel cas dels ERO), a més de l’exdirector general de Treball i Seguretat Social, Javier Guerrero, i nou persones més. Aleshores, Calvo estava al capdavant de la Conselleria de Cultura a Andalusia. Ho ha avançat ‘El independiente’.

El préstec va ser concedit a l’empresa Campocarne Andalucía SA després de fer-se càrrec de l’activitat d’una altra companyia càrnia que havia entrat en crisi. L’amortització del crèdit es realitzaria amb les subvencions que la companyia rebria en el futur per inversions i creació d’ocupació, però va acabar deixant sense tornar 3,75 milions.

Segons la  Fiscalia Anticorrupció, la Junta que presidia Manuel Chaves va disposar “arbitràriament” de fons públics “sota el paraigua formal” d’un crèdit “sense subjecció a cap procediment ni control per beneficiar” a una empresa concreta, la qual cosa podria constituir la comissió d’un delicte de prevaricació en concurs medial amb un altre de malversació de cabals públics. L’anàlisi de la documentació porta al Ministeri Públic a concloure que “el préstec mai va tenir voluntat de ser cobrat”. Una tesi que ha avalat el Jutjat d’Instrucció 6 de Sevilla, que ha acordat l’obertura d’un procediment per investigar les circumstàncies de l’esmentat préstec.

En el cas que el magistrat apreciés indicis delictius en l’actuació de Carmen Calvo, hauria d’elevar exposició raonada amb els indicis reunits davant el Suprem perquè fos l’Alt Tribunal qui determinés si la investiga, atès que la vicepresidenta en funcions gaudeix d’aforament per la seva condició de número dos del Gobierno de Pedro Sánchez.