Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1709
La República

Canvi de data per l’Olla de Núria: es farà a l’octubre per protegir la perdiu blanca

La cursa, que portava 15 edicions fent-se al juny, passarà a fer-se a l’octubre l’any vinent

Sílvia Reyner 02/12/2022
Un corredor a l'Olla de Núria en una imatge d'arxiu Data de publicació: dijous 01 de desembre del 2022, 20:00 Localització: Queralbs Autor: Cedida a l'ACN per Olla de Núria

L’Olla de Núria s’ha convertit en una cursa de muntanya de referència no només al nostre país, sinó a nivell internacional, ja que cada any hi participen més atletes d’arreu del món. Fa 15 anys que se celebra al juny, però això s’ha acabat. L’any que ve es durà a terme a l’octubre, en concret del dia 6 al 8, i el motiu n’ha estat només un: la perdiu blanca.

El Parc Natural de les Capçaleres del Ter i el Freser ha imposat noves restriccions i ha anunciat la necessitat de protegir la perdiu blanca, una espècie amenaçada que actualment només compta amb unes 150 parelles d’ocells a Catalunya. L’Olla és una cursa que recorre els corriols de la Vall de Núria i les seves muntanyes, habitat de la perdiu i de les cries que, precisament, neixen poc abans de les dates en què la competició se celebrava fins ara.

Per tal d‘evitar molestar les cries recent nascudes, la setzena edició de la cursa es durà a terme a l’octubre a partir de l’any que ve. La Unió Excursionista de Vic, entitat organitzadora de l’esdeveniment, ho ha consensuat amb l’estació de Vall de Núria. També ha anunciat que el 2023 se seguiran fent 5 proves diferents: l’Olla, de 21,5 km i 1940 metres de desnivell, l’Olla Júnior, de 12,5 km i 1085 metres de desnivell, l’Olleta, de 6,5 km i 315 metres de desnivell, l’Olla Nocturna, de 12 km i 940 metres de desnivell i l’Olla Vertical, de 4 km i 949 metres de desnivell.