Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

Calviño diu que la rebaixa de l’IVA a aliments ja està tenint efecte i estudiarà amb “responsabilitat” altres propostes

La vicepresidenta primera assegura que l’executiu actuarà amb “realisme”

Redacció 16/02/2023
La vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, presenta el quadre macreconòmic dels PGE 2023 Data de publicació: dimarts 04 d’octubre del 2022, 16:23 Localització: Madrid Autor: Moncloa

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, ha assegurat que malgrat les “diverses propostes” que Podem i la vicepresidenta Yolanda Díaz, han posat sobre la taula per reduir el preu dels aliments bàsics, el seu govern actuarà de manera “responsable” i amb “realisme”.

Segons Calviño, cal deixar que les mesures desplegades fins ara facin efecte, i un cop fet “l’anàlisi de la situació actual”, l’executiu “analitzarà amb seriositat” qualsevol alternativa “per veure si té l’efecte desitjat. Les iniciatives que ja s’han adoptat com la rebaixa de l’IVA a aliments bàsics, ha dit, “ja estan tenint impacte sobre els preus dels aliments”, i “encara tenen recorregut”, i “seguiran desplegant els seus efectes” en els pròxims mesos.

Calviño ha reaccionat d’aquesta manera a una pregunta sobre les dues propostes que l’espai de Podem ha plantejat aquest dijous. D’una banda, Podem ha proposat una rebaixa del 14,4% dels aliments bàsics, i de l’altra la vicepresidenta Yolanda Díaz ha plantejat un acord amb les grans distribuïdores perquè assumeixin el cost i posin en marxa una cistella de la compra a preus reduïts.

Segons Calviño, l’Índex de Preus al consum d’aquest mes de gener ja ha reflectit una rebaixa i “una estabilització del nivell de preus”, i per tant “les mesures que hem posat en marxa, i en particular la rebaixa de l’IVA ja estan tenint impacte sobre els preus dels aliments”. En aquest marc ha recordat que el pròxim dilluns “el ministre d’Agricultura ha convocat la taula de la cadena de valor del sector alimentari” per analitzar l’evolució.

“Sobre aquesta base es prendrà la decisió sobre si cal seguir adoptant o no altre mesures”, ha dit, però tenint en compte que “les mesures que hem adoptat encara tenen recorregut, i seguiran desplegat els seus efectes”.