Divendres, 5 de març de 2021 - Edició 953
La República

Calvet assegura que l’accident de trens a Castellgalí “es podria haver evitat amb més inversions”

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, apunta que l’accident de trens a Castellgalí (Bages) es va produir “per un concatenació d’errades tant de senyalització automàtica com d’errades de […]

Redacció
Redacció 09/02/2019
Calvet, en una imatge d'arxiu

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, apunta que l’accident de trens a Castellgalí (Bages) es va produir “per un concatenació d’errades tant de senyalització automàtica com d’errades de comunicació manuals entre els trens i el centre de control”. En una entrevista al programa ‘El Suplement’ de Catalunya Ràdio, Calvet ha recordat que “hi va haver una sèrie d’errades que van provocar que el tren “que venia de Lleida circulés 7 quilòmetres per la via que no li tocava”.

Per la seva banda, el portaveu de Renfe ha matisat que “circular contra via no és anormal” i ha considerat que el que cal determinar és “per què hi havia un altre tren a la mateixa via”. El conseller de Territori ha afirmat que “aquest accident es podria haver evitat amb més inversions”, ja que a la “xarxa ferroviària catalana hi falta una injecció important de milions”.

El conseller de Territori preveu reunir-se aquest dissabte a Barcelona amb el ministre de Foment, José Luis Ábalos, per buscar “respostes que posin la infraestructura al dia, amb o sense Pressupostos” Generals de l’Estat. El conseller ha prioritzat dos reinvidicacions: concretar quines inversions en infraestructura són prioritàries i que “passi per la Generalitat” el dèficit tarifari de Renfe (com el preu del bitllet no cobreix tot el que costa el servei, l’administració pública compensa per això a Renfe).

Protesta dels usuaris

Grups d’usuaris de Rodalies de Catalunya han anunciat -via Twitter- “una vaga indefinida” per tal que “la ciutadania no pagui més bitllets de tren a partir de l’11 de febrer” davant “l’enèsim accident de tren a Manresa”. En un fil on han exigit mesures i han criticat que “l’Estat Espanyol no inverteix en el manteniment de la xarxa ferroviària a Catalunya”, han lamentat que “no ens mereixem aquest tracte”.

“No pagarem bitllet fins que la Generalitat de Catalunya posi solució a aquest problema de forma immediata. S’ha acabat plorar davant el govern espanyol, vosaltres també en sou responsables”, han etzibat per instar a “enfonsar econòmicament a la companyia ferroviària”. Per acabar, han exigit al Govern “un document amb el compromís de millora, amb detalls i plaços” i que “els trens i les infraestructures siguin gestionades per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya si RENFE i ADIF no assumeixen responsabilitats”.