Edició 1888

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 26 de setembre del 2023
Edició 1888

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 26 de setembre del 2023

Budó demana a Calvo que impulsi una comissió d’investigació al Congrés per l’actuació de la Policia Nacional a Catalunya

|

- Publicitat -

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha enviat una carta a la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, per reclamar-li que segueixi els passos que ha fet la Generalitat respecte de l’acció policial en les protestes de les últimes setmanes. Budó suggereix a Calvo que impulsi una comissió d’investigació per les actuacions de la Policia Nacional als carrers, que el Ministeri de l’Interior obri una “investigació interna”, i que es prohibeixi l’ús de les pilotes de goma durant els aldarulls. Per a la consellera, “algunes de les imatges” d’aquests dies “han donat la volta al món, han remogut consciències, i han general alarma social”. “Cal actuar de manera coordinada per donar resposta satisfactòria. És inajornable”, diu Budó.

Publicitat

A la carta, la consellera de la Presidència diu que veu “convenient” que el govern de l’Estat “plantegi al Congrés dels Diputats la creació d’una comissió d’investigació que aclareixi l’actuació policial en els diferents operatius d’ordre públic duts a terme a Catalunya en les darreres setmanes”, imitant així la mesura que ha impulsat la Generalitat. En aquest sentit, també creu “necessari” que el Ministeri de l’Interior i els cossos policials que en depenen “duguin a terme una investigació interna de característiques similars a la catalana, que actuï amb el rigor exigit davant els casos de possible mala praxi i, alhora, faci públiques les seves conclusions”.

Per últim, Budó demana a la vicepresidenta espanyola en funcions que és urgent que el govern de l’Estat “iniciï la reflexió i el debat necessaris sobre l’ús de les pilotes de goma que permetin la retirada d’aquest perillós material en operatius d’ordre públic”. A més, reclama que “per respecte al Parlament de Catalunya i al sentir general de la societat catalana, doni les instruccions oportunes perquè cessi la seva utilització a Catalunya de forma immediata”.

Marlaska nega que s’hagin vulnerat protocols policials i diu que l’avaluació de les actuacions és “contínua

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha dit que a ell no li consta que s’hagi vulnerat cap protocol d’actuació policial durant els aldarulls dels últims dies a Catalunya i ha remarcat que l’avaluació de les actuacions dels cossos de seguretat de l’Estat és “contínua”. En preguntar-li si creu que hi ha algunes actuacions concretes que caldria revisar, Marlaska ha reiterat a Catalunya Ràdio que “ell ha vist una violència al carrer d’una intensitat important, persones que sembla que no entenen l’exercici de drets en democràcia i que s’han enfrontat a les forces de seguretat”. “Aquesta és la qüestió que em preocupa”, ha reblat. Sobre els lesionats oculars, els ha lamentat, però ha assenyalat que “el resultat no determina la proporcionalitat o no” de l’actuació policial.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió