Dimecres, 29 de juny de 2022 - Edició 1434
La República

Brussel·les investiga què ha fet el Gobierno amb els diners que nega a Catalunya

Europa sospita que els està destinant a sufragar algunes mesures que Pedro Sánchez va aprofitar per tirar endavant en període preelectoral

Redacció 05/09/2019
Torra i Sánchez, reunits a Barcelona

Brussel·les preguntarà a Espanya què ha fet amb els 7.000 milions d’euros que el Gobierno nega als territoris de l’Estat, entre ells Catalunya, en els pròxims dies. Segons ha avançat ‘Confidencial Digital’, Europa sospita que la Hisenda espanyola està destinant aquests diners a sufragar els “divendres socials” de Pedro Sánchez -va aprofitar el període preelectoral per tirar endavant l’ampliació del permís de paternitat, ajudes al lloguer o el subsidi per a majors de 52 anys- i li requeriran que justifiqui com els està finançant.

Abans de les eleccions espanyoles del 28 d’abril, Hisenda assegurava que la despesa es compensaria (almenys en aquest exercici) amb un augment d’ingressos per cotitzacions fruit de diverses mesures com, per exemple, l’increment del Salari Mínim Interprofessional a 900 euros. A la Unió Europea, amb tot, no li surten els comptes i la Comissió Europea creu que part dels 7.000 milions que el Gobierno es nega a lliurar a governs com el de Catalunya, al·legant que es troba en funcions, s’estan destinant a pagar els “divendres socials”.

I és que Hisenda comptava recaptar 6.000 milions d’euros amb nous impostos que havia promès a la UE (com la taxa sobre serveis digitals, coneguda com a “taxa Google”, el nou tribut a les transaccions financeres, la pujada del dièsel o els repunts de l’IRPF a rendes superiors a 130.000 euros i l’Impost de Societats per a les grans empreses) i que encara no ha aplicat, sobretot, per la situació de bloqueig del Gobierno. Els “divendres socials” costaran, el 2019, 2.800 milions d’euros malgrat que el Gobierno va assegurar que suposarien com a màxim un augment de la despesa de 1.113 milions d’euros.