Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024
Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024

Boye explota contra Felipe VI davant la revelació que va pressionar empreses per marxar de Catalunya després de l’1-O

La segona part de l'exclusiva del diari 'ARA' sobre la guerra bruta financera de l'Estat a Catalunya després del referèndum implica la monarquia espanyola

|

- Publicitat -

El rei espanyol Felipe VI va intervenir personalment per forçar canvis de seus de bancs i grans empreses durant els dies posteriors al referèndum de l’1 d’octubre del 2017, segons ha informat el diari ‘ARA’. En un reportatge publicat aquest diumenge, el rotatiu diu que el cap de l’Estat, el president Mariano Rajoy i la cúpula del govern espanyol van trucar a empresaris i directius per forçar una fugida d’empreses del territori català. Aquestes actuacions formarien part de la reacció estatal a l’1-O que, segons el rotatiu, es va iniciar amb una retirada massiva dels comptes que tenien les administracions i les empreses públiques als bancs catalans, amb l’objectiu que CaixaBank i Banc Sabadell canviessin la seu. Segons l’ARA, Felipe VI va mantenir contactes amb els màxims dirigents de Sabadell i CaixaBank, Josep Oliu i Isidre Fainé. Després de rebre pressions, CaixaBank va negociar els detalls del decret llei que va facilitar el canvi de seu amb Guindos i Jorge Moragas, cap de gabinet de Rajoy, davant les dificultats amb les que es trobava l’antiga caixa d’estalvis, que, per traslladar la seu havia de convocar una assemblea general d’accionistes. Vuit dies després de l’1-O, totes les empreses catalanes de l’Íbex-35 menys una havien anunciat que traslladaven la seu fora de Catalunya.

L”Ara’ també detalla que la setmana del 2 d’octubre es va llançar una campanya de captació comercial dels grans comptes que havien abandonat el Sabadell i CaixaBank, amb el protagonisme destacat del Banc Santander. El banc d’Ana Botín va aprofitar per captar aquests nous clients, en una actuació que va propiciar queixes formals dels bancs catalans, apunten les informacions. Pel que fa a les multinacionals, el diari apunta que el monarca va pressionar sense èxit grans multinacionals perquè efectuessin el trasllat de la seu. Per exemple, l”ARA’ explica que, durant l’acte del Dia de la Hispanitat a Madrid, un emissari de la Casa del Rei va transmetre a “un directiu de Seat” la preocupació de la Corona, tot i que al final, l’empresa de capital alemany va mantenir la seu a Catalunya. Segons el rotatiu, Felipe VI també es va implicar personalment a fer trucades a “altres empreses estrangeres” perquè traslladessin la seu fora de Catalunya. Preguntada pel mateix diari, la Casa del Rei no ha negat les acusacions.

Publicitat
Et pot interessar  Puigdemont, disposat a tornar a Catalunya i ser president, segons Gonzalo Boye

Davant aquestes notícies, l’advocat Gonzalo Boye ha carregat contra el monarca espanyol preguntant-se si l’article 62 de la Constitució espanyola (que descriu les funcions del Rei) és un “catàleg tancat” o pressionar empreses perquè abandonin Catalunya com a resposta a un referèndum està també entre aquestes funcions. En aquest sentit, l’advocat ha qüestionat si, segons l’article 56, Felipe VI ha “d’arbitrar i moderar el funcionament regular de les institucions” des d’una posició de “neutralitat política” o guiant-se per la seva pròpia ideologia. També ha posat en entredit que la inviolabilitat del monarca impliqui que els seus actes no puguin ser (a banda de penalitzats) ni tan sols investigats. I, sobre l’estreta relació de la Casa Reial espanyola i el Gobierno -aleshores capitanejat per Mariano Rajoy-, tenint en compte que “els actes del Rei sempre han de ser aprovats pel president del Gobierno o pels ministres competents”, Boye es pregunta qui va ser el que va aprovar les coaccions de Felipe VI a empreses catalanes.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut