Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Bosch, sobre la suspenció cautelar de les delegacions a l’Argentina, Mèxic i Tunísia: “És un dels pitjors atacs a l’autogovern des del 155”

|

- Publicitat -

La sala contenciosa-administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha suspès cautelarment els tres decrets de la Generalitat del mes de juny per crear delegacions a l’Argentina, Mèxic i Tunísia, després que el Ministeri d’Exteriors espanyol hi recorregués en contra a l’octubre. Uns fets als quals ha reaccionant el conseller d’Acció Exterior de la Generalitat, Alfred Bosch, per denunciar “un dels pitjors atacs a l’autogovern de Catalunya des del 155”. “Estan prejutjant intencions. Ens defensarem”, ha afegit.


Les delegacions encara no han obert. La decisió es pot recórrer. El Ministeri assegura que l’activitat de les oficines de la Generalitat a l’exterior és “nociva per als interessos de l’Estat” i que tenen un “paper ben definit dins del pla secessionista”. I afegeixen que es pot “preveure” que les noves delegacions seguiran “una línia d’actuació similar”.

Publicitat

En el recurs, el Ministeri demanava la suspensió de l’execució dels decrets de creació per “evitar els perjudicis de difícil o impossible reparació a la imatge d’Espanya i a la política exterior que indubtablement es produiran des que entrin en funcionament”. De fet, l’Advocacia de l’Estat argumenta, en nom del Ministeri d’Exteriors, que “amb caràcter general” les delegacions de la Generalitat a l’exterior han fet “sistemàticament actuacions contràries a l’ordenament vigent” i “als principis d’unitat d’acció a l’exterior, lleialtat institucional, coordinació i cooperació i de servei a l’interès general”.

El Ministeri assegura que amb la creació de les noves delegacions es “persisteix” en la voluntat de la Generalitat de “dotar de projecció internacional al procés de transició nacional o secessionista”, que té en l’àmbit exterior “un dels seus pilars essencials”. A més, afegeixen que la Generalitat té com a objectiu “dotar-se del caràcter de subjecte de dret internacional”. De fet, posa exemples de declaracions o contactes amb organismes internacionals que han mantingut alguns dels delegats a l’exterior d’oficines ja en marxa.

Et pot interessar  El TSJC ajorna el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per l’1-O per evitar interferències amb la campanya electoral

Així, el govern espanyol assegura al TSJC que les delegacions que estan en funcionament “han seguit pautes d’actuació pròpies de subjectes de dret internacional, establint contactes amb ambaixades d’altres països”, seguint “l’estratègia marcada pels dirigents catalans per conduir a Catalunya cap a la independència” i sent “nociva als interessos de l’Estat a la vista que l’objectiu clar i manifest del Govern de la Generalitat d’utilitzar tots els mitjans al seu abast al servei del projecte secessionista”. El Ministeri també avisa dels “perjudicis d’impossible o difícil reparació a l’interès general” que considera que estan produint aquestes delegacions a la política exterior d’Espanya.

A més, el govern espanyol també considera que la Generalitat no va esperar a “l’emissió dels corresponents informes preceptius” dels ministeris d’Exteriors i Hisenda abans de l’aprovació dels decrets de creació de les noves delegacions.

Bosch avisa l’estat que “entra en un terreny perillós” si “incompleix” la demanda del grup de treball de l’ONU sobre els presos polítics

El conseller d’Acció Exterior, d’altra banda, ha avisat aquest dimecres al govern espanyol que entrarà “en un terreny perillós” si “incompleix” la demanda del grup de treball de Detencions Arbitràries de l’ONU sobre l’alliberament dels presos polítics. Bosch ha subratllat que el grup de treball de l’ONU va donar sis mesos al govern espanyol per alliberar els presos i que el termini acaba aquest dimecres. “Incomplir oficialment resolucions de les Nacions Unides fa entrar en el perillós terreny dels estats pària”, ha assegurat Bosch, que ha preguntat al govern espanyol si “és aquest el tipus de compromís que té amb els organismes internacionals”.

“No ens consta que s’hagi donat cap resposta i, per tant, és greu”, ha apuntat el conseller, que ha lamentat que el govern espanyol “no atengui les conseqüències d’aquest incompliment”. El grup de treball de Detencions Arbitràries de l’ONU ha demanat l’alliberament dels presos independentistes, així com indemnitzacions per la “violació dels seus drets”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut