Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

Bosch demana a Espanya que “respecti” la sobirania del Parlament Europeu i acati la decisió del TJUE “quan abans millor”

El conseller d’Acció Exterior considera que la sentència dona millors perspectives a la defensa dels líders independentistes davant del TEDH

Agències 20/12/2019
Pla mitjà del conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, acompanyat pels diputats francesos davant l'Assemblea Nacional, el 2 d'octubre del 2019. (Horitzontal)

Alfred Bosch ha demanat a l’Estat espanyol que “respecti” la sobirania del Parlament Europeu i acati la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) “quan abans millor”. El conseller d’Acció Exterior fa referència a la sentència que declara que Oriol Junqueras té immunitat com a eurodiputat des que va ser proclamat per les urnes, sense cap condicionant afegit. En un article d’opinió a ‘Le Monde’, Bosch subratlla que Espanya és l’únic dels 28 estats membres que imposa als eurodiputats escollits jurar la Constitució, i per això ha acusat l’Estat espanyol “d’intentar soscavar” la sobirania del Parlament europeu i dels seus representats en no deixar que Junqueras, Puigdemont i Comín prenguessin l’acta d’eurodiputat.

El conseller recorda a l’article que el tractat de Lisboa, que acaba de complir deu anys, estableix que els eurodiputats “ho són de tots els ciutadans europeus i no exclusivament dels que formen part dels estats d’on provenen”. Per això considera que els eurodiputats catalans “han de poder seure” al Parlament europeu “sense cap tipus de trava”.

 

Bosch també opina que “l’exigència nacionalista de prestar jurament a una Constitució d’un Estat membre per a l’adquisició de l’estatus d’eurodiputat no té raó de ser”.

 

També considera que la sentència del TJUE ha permès “salvaguardar els valors democràtics” de la Unió Europea (UE) i que el text “demostra” que Espanya “ha faltat a les seves obligacions” com a membre del club dels 28. A banda, opina que “ha perjudicat els drets fonamentals” de Junqueras impedint-li el “lliure exercici” com a diputat europeu.

 

A banda, Bosch creu que la sentència “dona millors perspectives” a la defensa dels líders independentistes davant del Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH).