Dissabte, 28 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

Biden defensa EUA i critica els polítics i soldats afganesos per “rendir-se”

Biden ha defensat que els polítics i soldats afganesos han desertat i ha dit que els EUA no pot facilitar-los les ganes de lluitar pel seu país

Agències 17/08/2021

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha defensat aquest dilluns la seva decisió de treure a les tropes nord-americanes de l’Afganistan. D’aquesta manera, ha traspassat la responsabilitat al front afganès criticant que “els polítics i soldats afganesos han desertat” i han deixat el país en mans del front talibà.

“Els polítics afganesos s’han rendit, han fugit. Les nostres tropes no poden, ni han de lluitar i morir en una guerra que les forces afganeses no estan disposades a barallar”, ha defensat Biden durant la seva primera compareixença davant els mitjans després del col·lapse definitiu de l’Afganistan.

El president dels Estats Units ha tornat a recordar els diners que han destinat a aquesta guerra i ha enumerat els esforços econòmics que s’ha realitzat per capacitar, formar i mantenir a les forces de seguretat afganeses. Finalment, ha lamentat que l’única cosa que no estan en condicions de facilitar-los són “les ganes de lluitar pel seu país”.

En la primera aparició pública des de la crisi al país asiàtic, Biden ha afirmat que “mai és un moment adequat” per retirar les forces del territori i ha defensat que havien planejat qualsevol tipus de “contingència”, malgrat reconèixer que els fets s’han precipitat “més ràpid del que anticipàvem”.

“Liderarem la diplomàcia i seguirem empenyent per l’estabilitat regional, defensant els drets bàsics del poble afganès, com fem a la resta del món”, ha afirmat, afegint que els drets humans són el centre de la “política exterior”.

Per Biden, els EUA s’han de centrar en l’amenaça de “l’avui” i no en la de “l’ahir”. A més, ha afirmat que va instar a Ashraf Ghani a lluitar contra la corrupció interna i destinar l’ajuda americana a aixecar el país. “Xina i Rússia volen que ens desgastarem a l’Afganistan, però no ho farem”, ha advertit.