Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Berlín acull més d’11.000 refugiats ucraïnesos al dia

|

- Publicitat -

La ciutat de Berlín rep més d’11.000 refugiats ucraïnesos al dia en diversos punts d’acollida. El més important és a l’estació de trens, però a l’estació d’autobusos hi atenen unes 2.000 persones cada dia. Quan arriben els fan un reconeixement mèdic per garantir que estan en bon estat i després els ofereixen menjar i beure a l’espera de pujar en un altre autobús que els portarà a una zona d’acollida temporal. Una de les voluntàries de les entitats que s’encarrega d’aquesta primera acollida, Carmen Ripoll, explica que els reben “amb un somriure” per superar “moltes històries tràgiques” que han viscut. El Govern preveu que Catalunya visqui una situació similar al volum d’acollida alemany en les properes setmanes.

 

Publicitat

Son les dotze del matí i a l’estació central d’autobusos de Berlín arriba un autocar ple de refugiats d’Ucraïna. Una de les voluntàries que s’encarrega de l’atenció de les persones que arriben és la Carmen. “Ja he perdut el compte de quants en portem, avui”, explica Carmen Ripoll. Els autocars, públics i privats, arriben a l’estació i provenen d’Ucraïna, Polònia i Moldàvia. La voluntària de l’entitat Maltesser assegura que aquest dispositiu “està una mica al límit” per l’elevat volum de persones que hi passen cada dia.

 

De fet, per aquesta estació es calcula que cada dia atenen entre 1.500 i 2.000 persones cada dia. Ells els fan una primera acollida per després redirigir-los en un allotjament temporal. En aquesta estació hi passen tan sols unes hores on els voluntaris els intenten ajudar a superar totes les vivències que carreguen a l’esquena.

 

La voluntària de Maltesser detalla que els reben “amb un somriure” i els ofereixen sopa, menjar, cafè “i tot el que faci falta”. L’ajuda més important, però, no és el menjar que els donen, sinó el suport emocional. “Alguns arriben aquí i xerren, expliquen històries tràgiques. D’altres no volen ni parlar-ne”, recorda Carmen Ripoll. Ells no els forcen a parlar, sinó només a dignificar la situació.

 

A més, el personal de Maltesser també els ofereix un reconeixement mèdic per assegurar-se que estan en bon estat de salut. Algunes de les persones que han arribat fins a l’estació d’autobusos s’ha acabat derivant als hospitals alemanys per algun problema de salut que li havien detectat en aquest primer punt d’acollida.

Et pot interessar  Israel anuncia una retirada del sud de la Franja de Gaza

 

Situació “límit”

 

Carmen Ripoll lamenta que en determinats moments es visquin algunes situacions caòtiques. “No sabem mai quan arribaran els autocars, ni com, ni quanta gent”. Això comporta problemes per gestionar la vintena de voluntaris d’aquesta entitat que s’encarreguen de rebre els refugiats i acompanyar-los unes hores.

 

Conjuntament amb Maltesser també hi ha personal de la Creu Roja i de Jobs4Refugees. Entre aquestes tres entitats gestionen el punt d’acollida de l’estació central d’autobusos. Una vegada han rebut menjar, els redirigeixen a un altre autobús que els porta a l’estació central de trens de Berlín i, des d’allà, els deriven a un allotjament provisional. Alguns altres també van a dormir a l’espai de la Fira de Berlín que es troba a pocs metres de l’estació de busos. Allà hi ha lliteres, zones per a jocs infantils i també un espai per les mascotes que s’emporten alguns dels refugiats.

 

Malgrat tot, el volum de refugiats que es gestiona des d’aquesta estació de busos és molt menor al que hi ha a l’estació central de trens de la capital alemanya. En aquest punt es calcula que hi passen unes 10.000 persones al dia. “Pensa que poden arribar 800 persones dins d’un tren”, recorda Ripoll.

 

Suport emocional pels voluntaris

 

Carmen Ripoll recorda que al principi d’obrir aquest punt de primera acollida ella treballava prop de 12 hores al dia “fent sopa i el que fes falta”. Ara ja compten amb una logística més avançada i per això des de Maltesser han organitzats torns de sis hores. A més, cada dia noten que hi ha més gent que vol ajudar.

 

Per altra banda, alguns dels voluntaris que porten més dies anant-hi comencen a mostrar signes de “cansament” Es tracta d’un esgotament “físic i mental”. Per això Ripoll assegura que els voluntaris cada dia reben suport emocional que els ajudi a superar algunes de les històries que expliquen els refugiats.

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut