Edició 1883

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de setembre del 2023
Edició 1883

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de setembre del 2023

Ben Emmerson avisa Sánchez que Espanya toparà amb el “rebuig internacional” si ignora l’opinió de l’ONU

|

- Publicitat -

ACN Londres .- L’advocat internacional d’Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart davant les Nacions Unides, Ben Emmerson, ha avisat aquest dimecres que Espanya toparà amb el “rebuig internacional” i serà condemnat com un “estat corrupte” si ignora l’opinió de l’ONU. Segons Emmerson, que ha llegit en veu alta alguns paràgrafs de la decisió en una roda de premsa des de Londres, el text confirma que els encausats al Suprem per l’1-O són “presos polítics”. El lletrat ha advertit Pedro Sánchez que “si pretén demostrar que Espanya és una democràcia que respecta l’Estat de dret no té altra alternativa que alliberar-los de forma immediata”.

Publicitat

Si Espanya no els deixa en llibertat, ha assegurat, les institucions de la UE no tindran “més remei” que finalment actuar contra l’Estat. “Ara cal que el govern de Sánchez acabi amb el seu posicionament sobre la independència de Catalunya i amnistiï els exiliats i s’assegui a la taula de negociació amb mediadors internacionals”, ha afegit Emmerson.

Rang i efectes de la comunicació

Segons han defensat tant Emmerson com la també advocada Rachel Lindon, és “erroni” dir que les recomanacions del Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària no són vinculants. “És l’última paraula del tribunal competent”, ha argumentat el lletrat, que ha apuntat que el grup és l’organisme autoritzat de les Nacions Unides per fer aquest tipus d’avisos.

A més, ha recordat que Espanya ha signat, entre altres, el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics i que per tant els tractats signats en l’àmbit internacional són també part de la legislació espanyola. Així, ha explicat que no fer cas de les recomanacions del grup o fins i tot arribar a condemnar els presos voldria dir “seguir amb la violació flagrant i continuada de la llei”.

Emmerson ha indicat que la comunicació del grup que s’ha conegut aquest dimecres és definitiva i que no hi ha possibilitat de recurs. A més, tots dos advocats han assenyalat que tot i que Espanya va respondre a la seva demanda a l’ONU amb un text d’una seixantena de pàgines, ha “perdut en tots i cadascun dels punts” als quals es referia en el seu argumentari.

Al seu torn, Lindon ha apuntat que si Espanya vol ser “una democràcia al cor d’Europa” ha d’implementar les recomanacions, ja que “totes les violacions han estat reconegudes” i ha remarcat que institucions com el Parlament Europeu basen les seves resolucions en comunicacions del Grup de Treball de l’ONU.

Conseqüències de l’incompliment

Segons Emmerson, Espanya ha de donar ara efecte a la decisió del grup i qualsevol detenció continuada o fins i tot condemna s’estaran mantenint “amb coneixement de les vulneracions” que recull el text.

Preguntat per quines són les conseqüències que poden derivar-se en cas d’incompliment, l’advocat ha explicat que l’ONU pot aplicar els seus propis mecanismes, com ara remetre-ho al Consell de Seguretat, o bé pot actuar la UE amb els seus. Per altra banda, ha afegit, també es pot portar la vulneració al Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg.

 

 

 

 

 

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió