Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Batet fa una crida a deixar de banda “les discrepàncies polítiques” en la condemna de la violència terrorista

La presidenta del Congrés subratlla la importància d’acompanyar i reivindicar la memòria de les víctimes

Avatar
Agències 27/06/2021
Meritxell Batet, presidenta del Congrés

La presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, ha fet una crida a deixar de banda “les discrepàncies polítiques” en la condemna de la violència terrorista. Ho ha fet aquest diumenge durant l’acte de record i homenatge a les víctimes, coincidint com cada any amb el 27 de juny, el Dia de les Víctimes del Terrorisme. Batet ha subratllat la importància d’acompanyar-les i reivindicar la seva memòria, afegint que ha de ser una voluntat compartida amb la resta de forces de l’hemicicle. “Són les condicions per fer real i efectiva la voluntat d’evitar que en un futur aparegui una nova deriva d’accions terroristes”, ha insistit.

En aquest sentit, Batet ha recordat que la banda ETA va poder ser “derrotada” gràcies a la tasca dels governs anteriors, les comunitats autònomes i, també, els cossos i forces de l’estat. “Una mostra de com els ciutadans espanyols es van mantenir ferms a l’hora de defensar la democràcia i les institucions”, ha subratllat. “Fem política ressaltant allò que ens uneix i assumint el seu valor fonamental, més enllà de discrepàncies concretes que han de servir a tots aquests valors”, ha assenyalat.

Divisió en l’assistència
Malgrat totes les associacions estaven convidades a l’acte en motiu del Dia de les Víctimes del Terrorisme, no hi han anat totes. Mentre la Fundació de Víctimes del Terrorisme ha optat per assistir-hi, altres com l’Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) o l’Associació Plataforma de Suport a les Víctimes del Terrorisme (APAVT) han fet tot el contrari.

En el cas de l’ATV, per exemple, l’entitat ha lamentat que durant l’any no es tingui en compte a les víctimes, i que no es faci cap acte d’homenatge i reconeixement. A més, enguany han acusat al govern espanyol d’haver travessat certes línies “vermelles”. Una d’aquestes passa per la relació del PSOE amb Bildu, “no pot ser tractat com un interlocutor polític fins que condemni la violència d’ETA”.

El mateix ha passat amb els partits polítics, les formacions del PP i Vox no han assistit a l’acte del Congrés. En el cas dels populars ho han atribuït a l’acostament de Sánchez als presos d’ETA. “No tot val per seguir en la política”, ha reblat el seu president Pablo Casado. En lloc de l’homenatge de la cambra, doncs, s’han sumat a la concentració convocada per l’ATV.