Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1710
La República

Barenblit no creu que hi hagi alternativa a La Capella de la Misericòrdia

El director del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), Ferran Barenblit, ha assegurat que, de moment, no tenen “cap altre pla” que no sigui l’ampliació a la Capella de la […]

Agències 04/02/2019
Cartellisme de la Guerra Civil en una de les sales de la nova presentació de la col·lecció del MACBA / ACN

El director del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), Ferran Barenblit, ha assegurat que, de moment, no tenen “cap altre pla” que no sigui l’ampliació a la Capella de la Misericòrdia. En una entrevista amb l’ACN, Barenblit defensa una opció que han estudiat durant anys “amb molta precisió i rigor” i que “compleix les necessitats” d’espai del museu. Apel·lant a aquest rigor, el director avança que valoraran les quatre propostes presentades aquest dijous per l’Ajuntament de Barcelona, unes opcions que no han tingut temps d’estudiar tècnicament i que han rebut “amb sorpresa”. El consistori aposta per ampliar el MACBA amb un nou edifici adjacent al museu. “No podem traslladar el problema cap al creixement del MACBA, sinó cap el del CAP”, ha dit el director sobre un debat que està “en un punt molt poc enriquidor”.

“El que ens hem de plantejar és que el CAP necessita créixer i ser el centre que mereixen els ciutadans del Raval per la seva salut”, ha argumentat el director del MACBA. Al seu parer, el debat s’està dirigint a buscar alternatives per a l’ampliació del museu, i no en buscar una “alternativa seriosa” pel futur del CAP Raval Nord. Recorda, però, que s’ha presentat una alternativa per part del Departament de Cultura “que sembla viable”, ha explicat Barenblit, que ha apuntat la problemàtica amb una subestació elèctrica com a possible obstacle per aquest pla. “El problema està aquí, no en el creixement del MACBA, que ja tenia un pla i un finançament establerts”, ha afirmat.

De les quatre propostes plantejades per l’Ajuntament, el consistori aposta per una ampliació de l’actual Edifici Meier amb un edifici de nova construcció a la zona d’accés a la Plaça Joan Coromines des la Plaça dels Àngels, de dues plantes i una extensió subterrània que en total sumaria 3.000 metres quadrats. “Són propostes noves i requereix temps. Partim sempre des d’un treball molt rigorós i detallat. Aplicant aquest rigor no puc ni pensar en si això és bo o dolent. Ho hem d’estudiar”, ha assenyalat el responsable del museu barceloní.

L’Ajuntament ha defensat aquesta setmana davant els grups municipals que aquesta opció és fins i tot millor que la de la Capella perquè ofereix més espai al museu, assegura la connexió entre els dos edificis i resol l’accés a l’auditori del MACBA. En aquesta línia, Barenblit considera que seria “irresponsable” per part seva emetre un judici “sense el rigor que es mereix”.

El que sí ha corroborat és que el museu va aprovar al pla estratègic pel 2022 l’ampliació a la Capella, cedida per l’Ajuntament l’any 2014, “després d’un treball molt intens, amb molta precisió i estudis de tota mena”. “És el pla que havíem decidit pel museu. Una de les coses era ampliar l’espai per exhibir la col·lecció”, ha dit Barneblit sobre la necessitat de mostrar les 6.000 peces de la col·lecció permanent. Remarca que un museu és un “espai de rigor”, en tots els aspectes, “tant de creixement del coneixement com també en la seva gestió”.

Les “idees” de l’Ajuntament

Les altres tres propostes municipals, que Barenblit ha matisat que es tracten només “d’idees”, són ampliar el museu a l’actual CAP Raval (edifici Sert) passant-hi les oficines i aularis, operació que depèn de Patrimoni de la Generalitat, utilitzar la primera planta del pàrquing soterrani de la Plaça dels Àngels i per últim ampliar el Convent dels Àngels i ocupar l’actual Arxiu i una Escola Bressol.

“Òbviament qualsevol proposta l’estudiarem amb el rigor que mereix”, ha recordat Barenblit, que aquest dilluns va assistir a la presentació de la plataforma ‘+MACBA+Cultura’. Aquesta defensa la Capella de la Misericòrdia com “l’únic” emplaçament “sostenible” per a l’ampliació i reclama “parar el desnonament” del MACBA per part de l’Ajuntament, en paraules de la presidenta de la Fundació MACBA, Ainhoa Grandes.

Deixant a banda la problemàtica sobre la futura ampliació de l’espai, Barenblit ha assegurat que el museu es troba en un moment “molt bo”, amb una programació “molt intensa” i una resposta del públic “extraordinària”.