Edició 2124

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 19 de maig del 2024
Edició 2124

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 19 de maig del 2024

Barcelona aterrarà a Buenos Aires

Sebastià Alzamora, Eva Baltasar, Raül Garrigasait, Javier Pérez Andújar, Care Santos i Joan-Lluís Lluís, entre els convidats a la Fira internacional de la capital argentina

|

- Publicitat -

La capital catalana, amb el lema ‘Barcelona, ciutat literària’, aterrarà a la Fira Internacional del Llibre de Buenos Aires, que se celebrarà del 23 d’abril al 13 de maig, amb un total de 120 activitats, 56 autors, un estand de 200 metres quadrats que inclourà un petit auditori i una gran llibreria, dues exposicions dins del recinte firal i una tercera a la ciutat, així com l’actuació de Sílvia Pérez Cruz durant la Noche de la feria. Entre els escriptors convidats hi ha Sebastià Alzamora, Eva Baltasar, Najat El Hachmi, Maria Barbal, Raül Garrigasait, Javier Pérez Andújar, Clara Usón, Llucia Ramis, Care Santos, Joan-Lluís Lluís i Carlos Zanón. La directora de l’Institut Ramon Llull, Iolanda Batallé, ha destacat que Barcelona no va a la fira de Buenos Aires a presentar llibres, sinó a “compartir una riquesa que personifiquen uns autors i il·lustradors”.

Batallé ha assenyalat que el programa Barcelona, ciutat literària vol “promoure” els escriptors de Barcelona, Catalunya, Illes Balears, País Valencià i Andorra a la capital argentina, “millorar la presència de la literatura catalana a Amèrica Llatina i reforçar els llaços d’intercanvi cultural entre Barcelona i Buenos Aires”.

Publicitat

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha indicat que és “un veritable esdeveniment cultural, és un dels moments culturals més intensos que té lloc a Buenos Aires i Barcelona entra al cor de Buenos Aires cultural perquè la relació entre les ciutats ve de lluny i és ferma i està consolidada”.

Autors

Barcelona portarà a Buenos Aires 78 convidats, entre els quals hi ha 56 autors, en català i castellà, i il·lustradors, vuit especialistes i 14 artistes. Els autors són Horacio Altuna, Sebastià Alzamora, Xavi Ayén, Josep L. Badal, Eva Baltasar, Maria Barbal, Max Besora, Aina Bestard, Paula Bonet, Roció Bonilla, Oriol Canosa, Maite Carranza, Nora Catelli, Natalia Cerezo, Flavia Company, Teresa Colom, Jaume Copons, Edgardo Dobry, Joan Domènech, Najat El Hachmi, Marta Escudero, Pere Estupinyà, Laura Fernández, Manuel Forcano, Liliana Fortuny, Marina Garcés, Raül Garrigasait, Jordi Gràcia, Àngels Gregori, Ingrid Guardiola, Julià Guillamon, Gabriel Janer Manila, Gemma Lienas, Joan-Lluís Lluís, Héctor Lozano, Gabi Martínez, Laura Meseguer, Matías Néspolo, Bel Olid, Miki Otero, Alejandro Palomas, Josep Pedrals, Javier Pérez Andújar, Laura Perez Vernetti, Josep Piera, Begonya Pozo, Jaume Pont, Jordi Puntí, Pilar Rahola, Llucia Ramis, Antonio Ramírez, Maria Carme Roca, Care Santos, Albert Salvadó, Jordi Sierra i Fabra, Isabel Sucunza, Victòria Szpunberg, Clara Usón, Antònia Vicens, Antoni Vidal Ferrando, Sergio Vila-Sanjuán, Muriel Villanueva, Silvana Vogt i Carlos Zanón.

Batallé ha apuntat que el procés de selecció dels autors ha inclòs tot el “sector fins on han pogut” amb editors.cat, amb el gremi i agents literaris. Entre els criteris, ha apuntat, hi ha la vinculació a Barcelona, autors de català i castellà, novetats i apostes, traduccions al castellà, vincles amb Argentina, autors publicats per una editorial argentina o llatinoamericana, paritat de gènere, diverses generacions, autors emergents i més consolidats, diversitats d’estils literaris, de gèneres i d’editorials.

A preguntes dels periodistes per les absències d’escriptors com Quim Monzó, Sergi Pàmies o Enrique Vila-Matas, Batallé ha explicat que “s’ha proposat a molts d’aquests autors i alguns han declinat per motius diferents i alguns molt personals. Sempre que fas això és molt complex”.

Et pot interessar  Collboni insisteix a configurar una "majoria progressista" abans de l'estiu i garanteix fer-ho "en clau" de Barcelona

Activitats

S’organitzaran un total de 120 activitats. El desplegament de Barcelona a Buenos Aires oferirà també un ventall d’11 activitats en diversos punts de la ciutat, un grafiti literari, concerts a Biblioteques de Buenos Aires amb el cor Trilce i diversos actes al Casal Català de Buenos Aires.

Estand

Barcelona tindrà un estand de 200 metres quadrats que inclourà un petit auditori i una gran llibreria amb un fons de 10.000 exemplars on s’exposaran i es posaran a la venda fins a 700 títols de més de 350 autors. També hi haurà una zona de reunions professionals amb la presència de 40 editorials catalanes.

A nivell professional, la participació de Barcelona a la fira de Buenos Aires ha de permetre potenciar les traduccions al castellà dels autors en català, les coedicions i millorar els mecanismes de distribució de les editorials catalanes.

En el marc del programa s’organitzaran dues exposicions dins del recinte firal i una tercera a la ciutat comissariada per Glòria Gorchs i Pep Molist de Clijcat, amb ‘Visita Barcelona en 32 il•lustracions’ l’espectador podrà viatjar per Barcelona a través de les pàgines de llibres il•lustrats. De la mà de la Fundació Ramon Llull i de Julià Guillamon s’ha programat la mostra ‘La literatura catalana al món’. Per altra banda i coordinada pel mateix comissari, el Servei de Biblioteques de la capital argentina i el Consorci de Biblioteques de Barcelona ha organitzat l’exposició ‘Llibreria Catalònia, Editorial Sudamericana i editorial Edhasa. Llibres d’anada i tornada’.

Sílvia Pérez Cruz

Com ja es va anunciar, la cantant Sílvia Pérez Cruz actuarà durant la ‘Noche de la feria’, un gran esdeveniment musical organitzat per la ciutat convidada en un escenari a l’aire lliure. Pérez Cruz oferirà un espectacle musico-literari creat especialment per a l’ocasió.

La presidenta de la Fundación El Libro, Maria Teresa Carbano, ha explicat que als cercles culturals argentins “hi ha un interessant nivell de coneixement de la cultura catalana en general i hi ha més coneixement dels escriptors que escriuen en castellà per raó de llengua, però aquesta visita de Barcelona ho augmentarà”.

Organitzat

El participació de la capital catalana a Buenos Aires és un projecte organitzat per l’Ajuntament de Barcelona, l’Institut Ramon Llull, la Generalitat i la Fundación El Libro amb el suport del Govern de les Illes Balears, la Generalitat valenciana, el Govern d’Andorra, la Fundació Ramon Llull, Acción Cultural Española, el govern de la ciutat de Buenos Aires, el Gremi d’Editors de Catalunya i Editors.cat.

Per la seva part, la consellera de Cultura, Laura Borràs, no ha pogut estar present a l’acte de presentació al Saló de Cent a Barcelona perquè es troba a Brussel·les amb el president de la Generalitat, Quim Torra. L’expresident Carles Puigdemont i Torra faran una conferència conjunta en un hotel de Brussel·les després que el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, prohibís l’acte a l’Eurocambra.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut