Dissabte, 12 de juny de 2021 - Edició 1052
La República

[Àudio] Nieto diu que “l’1-O hauria estat radicalment diferent” després d’una humiliació pública dels Mossos

L’exsecretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, ha valorat la declaració del major Josep Lluís Trapero al judici de l’1-O en una entrevista a ‘Onda Cero’, on ha assegurat que […]

Redacció
Redacció 15/03/2019
L'exsecretari d'Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, al judici de l'1-O

L’exsecretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, ha valorat la declaració del major Josep Lluís Trapero al judici de l’1-O en una entrevista a ‘Onda Cero’, on ha assegurat que si hagués dit públicament allò que va dir ahir sobre l’advertència en privat que va fer a Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Joaquim Forn que els mossos “no acompanyaven el procés” i que complirien la llei, “l’1-O hauria estat radicalment diferent”. Així, ha posat de manifest que les brutals càrregues policials contra ciutadans pacífics depenien de que es produís o no una humiliació pública del cos de policia catalana.

L’exnúmero dos de Zoido també ha dubtat del pla exposat per Trapero per detenir Puigdemont i els consellers del Govern legítim si els ho demanava la justícia. Ho ha contraposat amb el fet que escortes del cos “ajudessin” Puigdemont a marxar a l’exili a Bèlgica. “Jo no coneixia la dada i no sé si és certa”, ha valorat per afegir que “em sorprèn que qui va ser protagonista important en la fugida s’oferís per a practicar la detenció”.

Mala relació amb Pérez de los Cobos

Sobre el fet que Trapero reconegués la seva mala relació amb Pérez de los Cobos, Nieto ha dit que “en primera persona” entén que el major va viure “dies complexes si és cert el contingut de la reunió amb el Govern”. Ara bé, ha dit que expressava una cosa davant el seu Govern i una altra diferent en les reunions de coordinació o a la junta de seguretat del dia 28 de setembre. “Plantejava una actitud frontal i poc col·laboradora amb la missió que havia ordenat el TSJC i una actitud hostil amb Pérez de los Cobos”, ha explicat.

Insisteix en la inacció dels Mossos l’1-O

Nieto, tot i no estar a la reunió amb la magistrada Mercedes de Armas (que va fer la interlocutòria que regiria els passos dels tres cossos per evitar el referèndum), ha dit que no és cert que demanés als comandaments de viva veu que actuessin amb “paciència, contenció i mantenint la pau social”. En canvi, Trapero va relatar al Suprem dijous que la magistrada va dir això i que aquestes paraules van regir l’actuació dels Mossos l’1-O. “El que a mi se’m diu no té res a veure amb questa manifestació de Trapero”, ha manifestat.

I ha insistit, com ja va fer al Suprem, en acusar els Mossos d’inactivitat l’1-O. “Trapero va obligar els mossos a creuar-se de braços per no complir la llei i no impedir la vulneració Constitució”, ha manifestat.

Trapero i l’estratègia de defensa

També ha dit que creu que la declaració de Trapero marca un “abans i un després” per la “contundència” de les seves declaracions, i ho emmarca en una “legítima estratègia de defensa”. “Va actuar amb el cap a l’Audiència Nacional”, ha sentenciat.