Dimarts, 9 d'agost de 2022 - Edició 1475
La República

[ÀUDIO] Cleries qüestiona la capacitat de comprensió lectora de la ministra González Laya

Ho afirma davant la tergiversació que ha fet de l’informe de la Comissió de Drets Humans del Consell d’Europa que posa en dubte l’Estat de dret

Agències 08/06/2021
La ministra d'Exteriors del govern espanyol, Arancha González Laya, en una intervenció anterior al Congreso.

El govern espanyol nega que l’informe de la comissió de Drets Humans del Consell d’Europa posi en dubte l’Estat de dret a Espanya. La ministra d’Exteriors, Arancha González Laya –a preguntes de portaveu de Junts al Senat Josep Lluís Cleries- ha assegurat de manera taxativa que l’informe “reconeix que l’Estat de dret al nostre país funciona correctament” i “expressa sense marge de dubte la seva confiança en l’ordre constitucional espanyol”. Cleries li ha recordat que el document demana l’alliberament dels presos i la retirada de les eurooedres, i la interpretació de la ministra o bé denota manca de “comprensió lectora” o bé “afany de manipulació”. “La fabricació de fake news per part d’un govern és intolerable”, ha advertit Cleries.Redactat per un ponent que ha fet una investigació sobre el terreny, l’informe del Consell d’Europa també reclama la reforma dels delictes de rebel·lió i sedició per evitar “penes desproporcionades per transgressions no violentes” o per criminalitzar “l’organització d’un referèndum il·legal”.

El Consell d’Europa demana a més a l’Estat que retiri l’acusació contra la resta de càrrecs de baix rang en la causa de l’1-O i que no sancioni per accions simbòliques que només expressen la solidaritat amb els detinguts. El portaveu de Junts al Senat, Josep Lluís Cleries, ha advertit la ministra del “ridícul” que fa amb la seva interpretació esbiaixada de l’informe, que –ha recordat- “demana a l’Estat espanyol que indulti o alliberi els presos i retiri les peticions d’extradició contra els exiliats”, a més d’una reforma dels delictes de rebel·lió i sedició “per evitar penes desproporcionades per transgressions no violentes” com un referèndum.

“El que fa el Consell d’Europa és una desaprovació amb tota regla de les polítiques practicades per l’Estat contra el moviment democràtic independentista”, ha dit, i si hi sumem la decisió del Tribunal General de la UE de restablir els drets de Puigdemont, Comín i Ponsatí, es demostra que “l’Estat espanyol ha quedat de nou en evidència”. “Europa els exigeix mesures valentes, i la solució és fàcil: amnistia i autodeterminació”, ha conclòs Cleries. En canvi, segons Laya, l’informe “reconeix l’ordre constitucional espanyol, el bon funcionament de l’Estat de dret, la independència dels tribunals per resoldre els recursos”. A més, segons la ministra, la seva aposta per la negociació política se circumscriu “dins de l’ordre constitucional espanyol”. Amb tot, finalment la ministra ha admès que l’informe “suggereix” que es “considerin els indults i es revisin els tipus penals de revisió i sedició”. “N’hi ha prou amb llegir-lo”, ha conclòs.

Podeu escoltar aquí un fragment de les dues intervencions avui al Senado: