Dimarts, 4 d'octubre de 2022 - Edició 1530
La República

Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic acusa el Govern Colau d’estar “al servei” dels grups empresarials del sector

L’entitat assegura que els veïns es troben “sobrepassats” pel retorn de la massificació

Agències 15/09/2022
L'alcaldessa Ada Colau

L’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic (ABDT) acusa l’Ajuntament de Barcelona d’estar “al servei” dels grups empresarials de la indústria turística que “espremen la ciutat” per treure’n beneficis a curt termini. En aquest sentit, lamenta que als governants els resulti “totalment indiferent” la realitat, davant “d’una crisi climàtica, energètica i mediambiental sense precedents”. A més, l’entitat sosté que els veïns es troben “sobrepassats” pel retorn de la massificació. “Tornem a estar envaïts per terrasses de grans dimensions, soroll nocturn, noves botigues de records, i massa persones que saturen l’espai urbà”, afirma.

Així, l’ABDT titlla de “malson” la situació que viu el veïnat que, al seu torn, reacciona amb “frustració”. Tot plegat, considera que és també una mostra dels impactes més evidents i immediats “d’un procés que en comporta d’altres encara més greus com la pujada de lloguers, l’afebliment i trencament del teixit social i veïnal, l’explotació laboral salvatge i la destrossa ambiental que provoca el desmesurat trànsit d’avions i creuers”.

L’assemblea acusa el consistori de “no centrar-se en models productius i de proximitat”, desaprofitant els dos anys de pandèmia que havien de servir per impulsar “nous models econòmics”. Per tot plegat, l’ABDT reclama “posar la vida al centre” aturant qualsevol nou allotjament turístic, nova terminal portuària o intent d’ampliació de l’aeroport.

Una fiscalitat més dura 

També demana incrementar en un 50% la taxa turística, així com implementar una fiscalitat “més dura”. Finalment, creu que cal abandonar el model de macroesdeveniments i dissoldre Turisme de Barcelona, per ser un “dispositiu de circulació de fons públics amb objectius privats contraris a les necessitats del veïnat”. Per contra, veu necessari un pla d’adaptació i protecció davant de la crisi múltiple, i un segon pla de reconversió de l’economia de la ciutat.

L’ABDT, juntament amb altres moviments socials, ha convocat una acció de protesta i visibilització el pròxim 27 de setembre a les 7 de la tarda. Es farà a la Pedrera, coincidint amb el Dia Mundial del Turisme i en “oposició frontal a l’habitual celebració i rentat de cara que fa el sector globalment”.