Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

Asens assegura que la proposta del PSOE per a la reforma de la llei del ‘només sí és sí’ situa la violència al centre de la norma

El president del grup de Podem es mostra obert a l’acord si el consentiment es manté com a eix de la llei

Redacció 07/02/2023
El president del grup d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, al debat de les esmenes a la totalitat dels pressupostos de l'Estat Data de publicació: dijous 27 d’octubre del 2022, 10:30 Localització: Madrid Autor: Congrés dels Diputats

El president del grup d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha rebatut aquest dimarts les manifestacions de la ministra de Justícia, Pilar Llop, que ha negat que la proposta del PSOE per a la reforma de la llei del ‘només sí és sí’ desplaci el consentiment. Segons Asens, amb la proposta del PSOE caldrà que les dones tornin a demostrar que han patit violència o intimidació en una agressió sexual, fet que suposa situar el consentiment com a eix de la llei i substituir-lo per la resistència de les víctimes.

“És veritat el que diu la ministra Llop que en la definició no s’ha tocat el consentiment, però el que no diu la ministra Llop és que es creen els dos subtipus de violència o intimidació que ens retornen al vell esquema on un altre cop la violència o la intimidació és central“, ha dit. Segons Asens, la demostració d’aquest canvi de paradigma és que la pròpia ministra de Justícia ha parlat de ferides.

“Quan parla de ferides deixa clar on col·loca el centre, i diu que és fàcil provar les ferides, però no és fàcil, perquè hi ha moltes agressions físiques que no deixen marca i no es reflecteixen“. Amb tot, Asens ha deixat una porta oberta a l’acord amb el PSOE al llarg de la tramitació de la seva proposició de llei. “Estem disposats a reformar la llei augmentant les penes, malgrat que ens sembla un error, però entenem que no podem cedir, i que hauria de cedir el PSOE, en la qüestió del consentiment”.