Edició 1772

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 02 de juny del 2023
Edició 1772

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 02 de juny del 2023

Arxiven la denúncia contra cinc mossos acusats de tortures i lesions a una detinguda en les protestes en suport a Hasél a Vic

La noia va denunciar, entre d'altres, haver rebut cops de peu a la cara i altres parts del cos

|

- Publicitat -

El jutjat d’instrucció número 6 de Vic ha arxivat la denúncia contra cinc mossos dels ARRO de la Regió Metropolitana Nord (un caporal i quatre agents) acusats d’un delicte de tortures i lesions contra una manifestant detinguda durant les protestes de suport a Pablo Hasél el febrer de 2021 a la capital d’Osona. El jutge ha decidit arxivar provisionalment la causa, ja que considera que els delictes no estan “degudament justificats” i que la versió de la denunciant “no està prou corroborada”.

Publicitat

Els fets es remunten al 16 de febrer de 2021 a Vic durant les manifestacions de suport del raper. Segons la interlocutòria, a la qual ha tingut accés l’ACN, la denunciant va manifestar -tant en l’escrit de querella com en la seva declaració davant del jutjat- que, després de ser detinguda, els agents “la van agafar pel coll de la jaqueta i del cinturó dels pantalons i, un cop a terra, li van propinar cops de peu a la cara i a altres parts del cos”. A més, el text diu que la denunciant va assegurar que un dels agents va fer servir l’expressió “la piquem o què” i després va colpejar-li les lumbars amb el bastó policial.

“Neteja tot això que fa fàstic”

També va denunciar, segons la interlocutòria, que, un cop detinguda i dins del vehicle policial, els agents la van colpejar diverses vegades i, en un moment donat, “va notar que a sobre de les mans hi tenia un objecte cilíndric de tacte suau que va identificar com el penis d’un dels agents“. Al mateix temps va assegurar que durant el recorregut de la furgoneta anava “emmanillada” i la van fer asseure de genolls. També va denunciar que, en cap moment, va poder-se entrevistar de manera “reservada” amb el seu advocat i que quan va arribar a la comissaria va sol·licitar assistència mèdica. A més, l’escrit assegura que la denunciant va demanar anar al lavabo per buidar la copa menstrual i que l’agent que la va acompanyar va dir-li: “Neteja tot això que fa fàstic”.

Et pot interessar  Jutjaran 45 agents de la policia espanyola per les brutals càrregues de l'1-O: els acusen de delictes de lesions, contra la integritat moral i tortures

Tot i que el jutge considera que la denunciant expressa els fets “de manera exhaustiva”, assegura que l’informe de l’Institut Català de la Salut “nega caigudes, contusions i altres traumatismes”. En l’informe mèdic, assegura el jutge en la interlocutòria, “no consta que (la detinguda) manifestés al metge el que va passar hores abans amb els agents i l’informe mèdic tampoc recull les lesions denunciades en l’escrit de la querella”.

El jutge creu els denunciats 

El jutge també constata que els agents denunciants van declarar “de manera coherent i versemblant”. Segons l’escrit, els mossos van declarar que van col·locar la denunciant a la “trona”, però que no estava asseguda de genolls. A més, van assegurar que això seria “impossible” a causa de l’espai que hi ha entre els seients de la furgoneta. De fet, el jutge dona per “corroborat” aquest aspecte. A més, “tots els investigats van coincidir en la seva declaració que, durant el trajecte, de només uns pocs minuts, l’interior de la furgoneta era fosc i tots van estar en silenci fins que van arribar a la comissaria”.

Sobre el tema del penis, la interlocutòria recull que “els agents van expressar que van equipats amb una sèrie de proteccions i una granota, de manera que és impossible treure el penis si no és que s’han retirat abans les proteccions, un fet que pot tardar diversos minuts”. El jutge dona “versemblança” a la declaració dels agents “donada la curta distància entre el lloc de la detenció i la comissaria”.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió