Dissabte, 3 de desembre de 2022 - Edició 1591
La República

Argimon no descarta que la quarta dosi contra la covid-19 sigui amb Hipra a partir de l’octubre

El conseller de Salut està convençut que la vacuna catalana tindrà “un recorregut important a molts països”

Agències 18/08/2022
El conseller de Salut Josep Maria Argimon durant la roda de premsa a Figueres Data de publicació: dimecres 02 de febrer del 2022, 13:25 Localització: Figueres Autor: Gemma Tubert

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, no descarta que la quarta dosi de la vacuna contra la covid-19 sigui amb Hipra a Catalunya a partir del mes d’octubre. El conseller ha recordat que el vaccí català està pendent de rebre l’autorització de l’Agència Europea de Medicaments (EMA) per a la comercialització, però s’ha mostrat convençut que tindrà “un recorregut important a molts països”.

D’altra banda, ha explicat, s’espera que l’EMA aprovi la vacunació en quarta dosi amb Pfizer i Moderna a mitjans de setembre, de manera que es puguin administrar amb la campanya de la grip. Argimon ha fet aquestes afirmacions durant la seva intervenció en un acte a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), a Prada de Conflent.

Sobre la verola del mico, ha pronosticat que el virus no tindrà una afectació important sobre el conjunt del sistema sanitari, si bé pot tenir-la en alguns serveis més especialitzats, com ara dermatologia. Argimon ha detallat que aquesta vacuna costa de produir i s’està intentant que s’incrementi la producció, alhora que s’està estudiant fraccionar les dosis d’un mateix vial.

Més sobirania per a Catalunya, com a clau de l’èxit

Durant la seva intervenció, el conseller també ha fet referència als reptes del sistema sanitari, entre els quals ha destacat el finançament i el relleu de professionals en els pròxims anys, ja que el nombre de personal que es jubilarà no s’equilibrarà amb el personal que entra al sistema. “És un element que es coneixia i ha faltat planificació per totes bandes”, ha dit, fent també autocrítica.

Pel que fa als dos reptes, Argimon ha reclamat més sobirania econòmica i fiscal per a Catalunya i la transferència de competències per part de l’Estat en aspectes com ara la planificació de postgrau o l’acreditació de places.