Dijous, 8 de desembre de 2022 - Edició 1595
La República

Argimon alerta que la situació a la primària és “complicadíssima” per l’alta afluència de gent amb símptomes lleus

Avança que avui s’estudiaran canvis en els protocols i reclama un “esforç” de prevenció a la ciutadania

Agències 05/07/2021
El doctor Josep Maria Argimon, conseller de Salut de la Generalitat

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha reconegut aquest dilluns que la situació als centres d’atenció primària és “complicadíssima” per l’alta afluència de persones joves que, tot presentar símptomes lleus o molt lleus de la covid-19, s’han de tractar igual que la resta. Una situació, ha afegit, que està tensionant un sistema que, d’altre banda, està portant tot el pes de la vacunació. Davant això, Argimon ha anunciat que hi hauran canvis en els protocols d’atenció clínica als ambulatoris i ha reclamat un “esforç” a la ciutadania per seguir les normes de protecció i prevenció perquè es percep “una baixa sensació de risc” quan, com ho demostra l’alta taxa d’incidència, la pandèmia no s’ha acabat.

El conseller de Salut, després d’inaugurar el centre de naixements Casa Laietània de l’Hospital Germans Trias, ha recordat que el personal de l’atenció primària “ho està donant tot” per fer avançar el procés de vacunació i que el millor homenatge que se’ls pot fer és seguir les mesures de prevenció i protecció per no col·lapsar els ambulatoris.

Argimon ha recordat que molts professionals estan doblant torns o treballen els caps de setmana per compaginar la seva feina diària als CAP amb l’administració de vacunes i que carregar-los més de feina els portarà al límit. “No hem d’oblidar que la setmana passada es van administrar 723.000 vacunes, pràcticament el 10% de la població”, ha assenyalat.

El titular de Salut ha explicat que la situació als CAP és complicadíssima per l’alta afluència de gent, principalment joves, amb símptomes lleus o molt lleus de la covid-19. Una realitat que obligarà a fer canvis en els protocols d’atenció clínica als ambulatoris que el departament ja té decidits i que avui mateix ha traslladat i discutit amb un miler de professionals de la primària en una sessió de treball telemàtica.

Al voltant de la pressió als CAP, Argimon ha descartat que els centres hospitalaris assumeixin tasques pròpies de l’atenció primària més enllà de la permanent col·laboració entre ambdues que ja existeix. Aquí, per exemple, ha recordat que els hospitals estan fent proves PCR però ha insistit que seguiran fent la seva feina de manera independent.

Davant l’increment dels contagis i les particularitats dels nous contagiats, el conseller de Salut ha reconegut que “tot està en estudi” però que “no especularà” sobre noves restriccions o canvis en les mesures de prevenció fins que no estiguin preses les decisions.

Per últim, i en relació a la recomanació de les autoritats belgues de no viatjar a Catalunya, Argimon ha dit que “no es pot amagar” que la taxa d’incidència “és altíssima” i que cal extremar les mesures de prevenció per evitar que s’enfili més. Amb tot, també ha recordat que les xifres que situen Catalunya en zona de perill són les que ha tingut Bèlgica durant tot l’hivern.