Dissabte, 4 de febrer de 2023 - Edició 1654
La República

Aragonès vol que el govern de coalició amb Junts continuï: “Que res quedi aturat”

El president de la Generalitat manté que s’ha de seguir treballant al mateix ritme

Maria Garcia 04/10/2022
El president de la Generalitat, Pere Aragonès; la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà; i la consellera d'Universitats, Gemma Geis, dirigint-se a la reunió del Consell Executiu. Data de publicació: dimarts 04 d’octubre del 2022, 10:18 Localització: Barcelona Autor: Mariona Puig

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha traslladat als consellers i conselleres de Junts per Catalunya que vol que el govern de coalició continuï i que treballin al cent per cent, defensant que “res quedi aturat”. Ho ha explicat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, la primera trobada oficial entre ERC i Junts després de la destitució del vicepresident Jordi Puigneró. Tot i que Plaja ha evitat parlar d’escenaris futurs, ha afirmat que el Govern té previstos tots els escenaris, inclòs que Junts marxi de l’executiu.

Plaja ha dit que les paraules que el president Aragonès ha fet arribar als membres del Consell Executiu són una instrucció “directa i clara”, afegint que el Govern té previstos tots els escenaris per “responsabilitat”, incloent-hi que Junts abandoni la coalició. Tanmateix, ha puntualitzat que “Si es trenca el Govern entrarem en un escenari diferent, però és un escenari en el què no hi som. No hi ha res trencat i, per tant, no hi ha res tancat”. El que sí que està clar, i ja ha expressat Aragonès, és que si Junts marxa, el govern continuarà, perquè no hi ha sobre la taula la previsió d’unes eleccions anticipades. La portaveu també ha afirmat que, un cop es coneguin els resultats de la consulta de Junts, el president prendrà decisions “de la manera més breu i àgil possible”, reconeixent que es tracta d’una situació que “no es pot allargar”, ja que, segons ella, la imatge que s’està donant perjudica la institució.

El mateix president de la Generalitat ha expressat que aquesta és una “setmana important” pel panorama polític català, ja que s’han de resoldre els “debats interns” que afecten el Govern: “Som en un govern de coalició que passa per una situació complexa. I es tracta que aquesta situació d’excepcionalitat de debat intern sigui breu i no s’allargui. Així ho ha expressat el president Aragonès i la majoria dels consellers”, ha declarat la portaveu.

En aquest sentit, segons Plaja, Aragonès defensa la importància que “res quedi aturat” i, per a aconseguir-ho, s’ha de seguir treballant al mateix ritme i continuar desplegant polítiques sectorials. La portaveu també ha explicat que alguns dels consellers han pres la paraula, però no n’ha revelat el contingut. Seguint en aquesta línia, la portaveu ha declarat que l’objectiu de l’executiu és desplegar el pla de govern “en la seva totalitat”, destacant que en aquests darrers 17 mesos el Govern ha desplegat, en termes generals, un 40% del pla previst.