Dijous, 7 de juliol de 2022 - Edició 1442
La República

Aragonès marca l’1 de maig com a data per pensar en un govern en solitari si no hi ha acord amb Junts

“Els primers que han plantejat no reeditar la coalició és Junts”

Agències 25/04/2021
Salutació entre Pere Aragonès i Jordi Sànchez en un acte posterior a les eleccions i en plenes negociacions.

En una entrevista amb el diari ‘Ara’, el vicepresident de la Generalitat amb funcions de president i coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, s’ha obert a “explorar altres vies alternatives amb JxCat” si fracassen les negociacions per investir president i ha volgut recordar que no ha estat ell qui ha “situat la possibilitat d’un Govern d’ERC en minoria”, sinó JxCat, tot insistint, però, que cal “evitar” una repetició electoral.

Després que veus del partit de Carles Puigdemont s’hagin mostrat favorables a facilitar-li la investidura, però quedant-se fora del futur executiu, Aragonès ha subratllat que ERC vol “un Govern amb JxCat i que això es produeixi com més aviat millor”, per això ha tornat a situar l’1 de maig com a termini. “És qüestió de voluntat. Si n’hi ha, podem tenir Govern la setmana que ve”, ha assegurat.

Sobre l’acord que ERC va tancar amb la CUP i que planteja un termini de dos anys per a la taula de diàleg amb l’Estat, Aragonès ha afirmat que, passat aquest període “s’avaluaran els resultats i, a partir d’aquí, es veurà què és el que cal fer”. “No hem d’abandonar aquesta oportunitat de situar a l’agenda el dret a l’autodeterminació i l’amnistia. Seria un error històric. En tot cas que sigui l’Estat qui l’abandoni”, ha reflexionat.

Així mateix, ha confiat tenir el suport dels anticapitalistes per garantir l'”estabilitat” de la Generalitat durant els dos primers anys de legislatura, abans de sotmetre a la qüestió de confiança que han pactat les dues forces.

Cita a Lledoners dimarts que ve
Les declaracions d’Aragonès es produeixen el mateix dia en què ha transcendit la celebració d’una reunió entre dirigents d’ERC i Junts a la presó de Lledoner, dimarts que ve, en què el candidat d’ERC podria veure’s amb el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, per intentar desencallar la negociació. Fonts dels dos partits intenten treure ferro a la cita avançada per Nació Digital assegurant que hi ha trobades sovint i que aquesta s’emmarcaria en la “normalitat”.