Dijous, 23 de març de 2023 - Edició 1701
La República

Aragonès inaugura els dos aerogeneradors més potents de Catalunya entre xiulades i crits en contra de la implantació eòlica

Desenes de manifestants escridassen el president de la Generalitat i li fan arribar una carta per denunciar que “no existeix al Perelló una perfecta convivència entre els molins i la ciutadania”

Redacció 17/02/2023
Una vintena de manifestants a les portes de l'edifici, on el president de la Generalitat i tota la comitiva han fet els discursos posteriors a la inauguració dels nous aerogeneradors Data de publicació: divendres 17 de febrer del 2023, 14:17 Localització: El Perelló Autor: Neus Bertola / Anna Ferràs

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha engegat de manera simbòlica dos nous aerogeneradors al parc eòlic de la Collada a Perelló (Baix Ebre). Es tracta dels dos molins més potents de Catalunya (7,5 MW) i fan 200 metres d’altura. De fet, fan 50 metres més que el gran molí del Perelló, que va inaugurar l’expresident José Montilla, el 2008 a la mateixa zona i que havia estat el més gran del país (central la Collada I). Aragonès ha destacat que “es desencalli” la paràlisi que patia la implantació eòlica amb l’ampliació i posada en marxa de 4 parcs les últimes setmanes (35 aerogeneradors).

La inauguració del president ha topat amb desenes de manifestants en contra de la implantació eòlica que l’han rebut entre pancartes, xiulets i crits d’“Així no!” a les portes de l’Ajuntament del Perelló, on a primera hora del matí li han fet una recepció oficial i ha signat el llibre d’honor.

Mig centenar de veïns i membres de diverses associacions contràries a la nova implantació eòlica al Perelló, Rasquera i Tiviss —com Cova de la Massa, Salvem el Burgar, plataforma Salvem Fullola i la Mola, STOP Vandellòs II i Tivissa Sud i també el GEPEC-EdC— han entregat una carta al president on, a més d’ironitzar sobre les poc habituals visites “del molt honorable” al territori, adverteixen el cap de l’executiu que “no existeix al Perelló una perfecta convivència entre els molins i la ciutadania”.

Converses amb els afectats

La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha convidat els afectats i ecologistes que han protestat a les portes del consistori, al parc eòlic i al centre de recepció de la promotora eòlica, a reunir-se i avaluar plegat els futurs projectes que amenacen la zona del Burgar i de les muntanyes de Tivissa (Ribera d’Ebre), on molts veïns veuen amenaçats els seus negocis i projectes de vida. “Els estan espantant posant molins de 200 metres a menys de 150 metres de casa seva. Així, portar una vida relativament normal és bastant difícil”, ha denunciat el president de l’associació Mas de la Massa, David Rosselló.

L’entitat espera un estudi de la UB que demostrarà l’impacte negatiu en la creació de riquesa que tenen les instal·lacions eòliques al territori. També s’ha recordat que les compensacions públiques i privades que fan les promotores són ridícules. Rosselló ha recordat que per un parc eòlic de 12 molins a la Terra Alta, un ajuntament ingressa 200.000 euros, quan per la mateixa instal·lació a Alemanya ingressaria 4,5 milions d’euros. “Algú aquí no sap com fa els números o sap molt bé com els fa”, ha recriminat el representant de Cova de la Massa.