Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

Aragonès homenatja Espinàs a la seva capella ardent: “Moltes persones del país i de fora ploren la mort d’un dels grans de la nostra literatura”

“La Generalitat que li va concedir la Medalla d’Or s’honora avui en acollir aquesta vetlla i acompanyar la seva família i amics, i obrir les portes com a referent que és de la nostra literatura i del conjunt de la societat del nostre país”, ha expressat Aragonès

Redacció 07/02/2023
El president Aragonès signa el llibre de condol al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, que acull la capella ardent de l’escriptor i periodista Josep Maria Espinàs. Data de publicació: dimarts 07 de febrer del 2023, 09:33 Localització: Barcelona Autor: Pere Francesch

El Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, que des de primera hora del matí d’aquest dimarts, 7 de febrer, acull la capella ardent de l’escriptor i periodista Josep Maria Espinàs, mort als 95 anys el passat diumenge, 5 de febrer, ha estat l’escenari dels primers homenatges institucionals a la figura de l’autor. Entre ells, el discurs amb què el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha enaltit Josep Maria Espinàs, remarcant que ha estat un dels grans escriptors de la literatura catalana. El president ha expressat que la Generalitat s’honora en acollir la vetlla d’Espinàs i acompanyar la seva família i amics. “Avui moltes persones del país i de fora ploren la mort d’un dels grans de la nostra literatura, un referent, i un mestre de periodistes”, ha afirmat Aragonès. A l’acte, a més del president de la Generalitat i de la família de l’escriptor, també han assistit membres del Govern i de la Mesa del Parlament.

“La Generalitat que li va concedir la Medalla d’Or fa molts anys s’honora avui en acollir aquesta vetlla i acompanyar la seva família i amics i obrir les portes com a referent que és de la nostra literatura i del conjunt de la societat del nostre país”, ha expressat Aragonès durant el seu parlament. El president també ha assenyalat que Espinàs ha estat el narrador de la nostra vida quotidiana amb els seus milers d’articles en mitjans de comunicació i amb totes les seves obres a peu pel país, amb aquest “periodisme tranquil, que explicava les coses quotidianes”, segons ha recollit l’ACN.

A la vegada, el president també ha destacat les fermes conviccions polítiques d’Espinàs, les quals van dur l’escriptor a defensar la sobirania de Catalunya, a implicar-se en “la lluita per la democràcia” durant la dictadura i comprometre’s políticament el 1980 en formar part de la candidatura electoral de Nacionalistes d’Esquerres a les eleccions al Parlament de Catalunya.

Aragonès, finalment, també ha ressaltat que Espinàs ha defensat la justícia i les llibertats individuals i col·lectives, i era “una persona molt estimada arreu de Catalunya”.

5 llibres per recordar Josep Maria Espinàs