Dimarts, 4 d'octubre de 2022 - Edició 1531
La República

Aragonès defensa que el Govern es relacioni amb Israel al marge de la seva “política interna”

El Parlament va aprovar una resolució en què s’equiparaven les accions israelianes contra Palestina als crims d’apartheid

Redacció 23/09/2022
El president del Govern, Pere Aragonès, en una compareixença al Palau de la Generalitat Data de publicació: divendres 23 de setembre del 2022, 11:00 Localització: Barcelona Autor: Bernat Vilaró

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat que el Govern es relacioni amb Israel i tots els pobles i estats del món, “independentment” de la seva “política interna”. En una breu compareixença davant la premsa al Palau de la Generalitat, ha subratllat la voluntat de l’executiu de consolidar els màxims lligams internacionals “amb tothom”. Recentment, la consellera d’Exteriors, Victòria Alsina, ha constatat “l’interès” d’Israel per Catalunya i ha identificat “oportunitats” per col·laborar.

Aragonès ha defensat els contactes d’Alsina amb Israel, on està de viatge oficial aquesta setmana per reunir-se amb membres del govern i alcaldes israelians. Alsina també va viatjar dimarts a Palestina. La consellera va apuntar que les polítiques de cooperació vinculades a la pau a Palestina que es promouen “des de fa anys” a Catalunya són un “referent” en l’àmbit internacional.

El Parlament vincula Israel amb l’apartheid

El Parlament va reconèixer al juny que el sistema que aplica Israel als “Territoris Ocupats” és contrari al dret internacional i equival al crim d’apartheid. Així ho recull el primer punt d’una proposta de resolució que van presentar els grups parlamentaris d’ERC, la CUP i ECP a la Comissió d’Acció Exterior, Transparència i Cooperació (CAETC) i que es va aprovar amb el vot a favor del PSC-Units, el vot en contra de JxCat i les abstencions de Vox i Cs.

El text també condemna la vulneració de drets humans i totes les pràctiques equivalents a l’apartheid contra la població palestina, punt que ha obtingut el vot a favor dels grups que presenten la proposta, PSC i Junts, i l’abstenció de Vox i Cs.

Alsina, crítica amb la comparació

Dies després, Alsina (de Junts) va acusar els grups del Parlament que van aprovar la resolució sobre Palestina de “banalitzar” el terme “apartheid”. “Creiem que s’allunyava de les bones relacions que el Govern de Catalunya té amb Israel”, va afegir en una entrevista a l’ACN, una setmana després. El mateix dia de la resolució al Parlament, la consellera d’Acció Exterior va parlar per telèfon amb l’ambaixadora israeliana, una conversa on va evitar mencionar el ‘Catalangate’.