Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

Aragonès apressa JxCat a tancar un acord: “Hem de deixar de fer passos tímids i petits i fer el pas definitiu”

El coordinador nacional d’ERC avisa que és “urgent” formar Govern per poder tenir pressupostos

Avatar
Agències 17/04/2021
El vicepresident del Govern amb funcions de president i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, aplaudint durant un acte de commemoració del 90è aniversari de la proclamació de la república catalana. 17 d'abril del 2021. (Horitzontal)

El vicepresident del Govern amb funcions de president i coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, ha apressat JxCat a tancar ja un acord amb els republicans per poder formar Govern. En un acte d’ERC de commemoració del 90è aniversari de la proclamació de la república catalana Aragonès ha dit que de moment s’ha fet “passos importantíssims” en les negociacions per constituir l’executiu, com el pacte amb la CUP-NCG, però ha admès que no és suficient. “El país ens demana deixar de fer passos tímids i petits i que passem a fer el pas definitiu, perquè se’ns acaba el temps”, ha advertit. El líder dels republicans ha dit que és “urgent” formar Govern per poder tenir “ja” uns pressupostos per fer front a la pandèmia.

Aragonès ha remarcat que encara queda “molta feina” i ha avisat que s’ha de fer “ja”. “No podem anar xutant la pilota endavant”, ha dit el líder republicà, després que les darreres setmanes les negociacions entre ERC i JxCat estiguin encallades. Dos mesos després de les eleccions del 14-F, Aragonès ha dit que “no hi ha més temps per perdre” i ha reclamat poder formar Govern per fer front als reptes de la pandèmia.

Segons ha dit el vicepresident del Govern, ERC ja ha posat sobre la taula propostes de Govern amb un “projecte de futur” i mecanismes per fer que el Govern sigui “més àgil, més ambiciós i estigui més al servei de la ciutadania”.

En el marc d’un acte de commemoració de la proclamació de la república catalana el 1931, Aragonès ha demanat “recosir l’aliança cívica, social i política” ara, igual que es va fer llavors, per constituir “la nova Generalitat republicana”. “Volem reprendre el camí que ens van obrir el 14 d’abril els nostres predecessors, volem reprendre el camí dels valors republicans”, ha remarcat.

Commemoració de la proclamació de la república catalana

ERC ha organitzat un acte de celebració del 90è aniversari de la proclamació de la república catalana i de la primera victòria republicana en unes eleccions a Barcelona. A banda d’Aragonès, a l’acte també hi ha participat la consellera de Justícia en funcions, Ester Capella, que ha reivindicat que fa 90 anys es pogués obrir “un procés constituent, d’arrel popular i legitimitat democràtica incontestable”. Ara, ha dit, cal “assolir els reptes, revertir la repressió i sentir-se orgullosos i dignes del país”.

Durant la seva intervenció també ha aprofitat per recordar que tant el conseller Carles Mundó com ella mateixa van tancar presons durant els seus mandats –la Model, Wad-Ras i Trinitat- i ho ha emmarcat en una acció de Govern marcada pels “valors republicans”.

L’acte també ha estat marcat per un vídeo del líder d’ERC, Oriol Junqueras, actualment a la presó. Junqueras ha fet un repàs històric de les condicions sociopolítiques en el moment de la proclamació de la república catalana i ha lamentat que quedés “estroncat per les armes”. Junqueras ha garantit que el projecte republicà “continua ben viu” i ha assegurat que la república catalana contribuirà a “construir una societat més justa i lliure, no només al país, també a nivell mundial”.

La celebració també ha comptat amb la participació del regidor a l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, que ha reivindicat el paper de la formació en la construcció de la Barcelona republicana. Segons ha afirmat, ERC és “l’opció transformadora” de la ciutat i ha dit que els darrers dos anys han treballat “amb consciència de ser primera força, posant per davant l’interès general de la ciutat i sense caure en rancors estèrils i l’incòmode i inútil victimisme”.

Maragall també ha aprofitat per criticar el model d’urbanisme del consistori, que ha assegurat que és “populista” i ha dit que està basat en “un pseudoprogressisme” que al final acaba en “clientelisme i màrketing polític”. El regidor ha lamentat que ara mateix Barcelona “no és el millor lloc per viure” però ha garantit que ho serà. “Barcelona demana a crits un govern que l’escolti, la lideri i l’acompanyi”, ha dit, per afegir després que un eventual govern dels republicans a la ciutat lluitaria contra les desigualtats socials que existeixen.