Dijous, 2 de febrer de 2023 - Edició 1652
La República

Aragonès afirma a ‘Le Figaro’ que la “lluita democràtica i pacífica” per la independència “no ha acabat”

El cap del Govern denuncia “l’ús polític” que el govern espanyol fa de la cimera hispano-francesa que expressa la seva manca real de negociació

Redacció 18/01/2023
El president del Govern, Pere Aragonès; i la consellera Laura Vilagrà, entren a l'hemicicle amb la líder dels comuns, Jéssica Albiach, al darrere Data de publicació: dimecres 14 de desembre del 2022, 09:33 Localització: Barcelona Autor: Bernat Vilaró

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha afirmat aquest dimecres en una entrevista al diari francès ‘Le Figaro’ que la “lluita democràtica i pacífica” per la independència de Catalunya “no ha acabat” i no acabarà fins que s’aconsegueixi aquesta fita, en un missatge que contradiu el discurs de la Moncloa hores abans que se celebri a Barcelona la cimera hispano-francesa que reunirà Pedro Sánchez i Emmanuel Macron i que ell mateix presidirà. “Hi ha una part prou sòlida de la societat catalana que defensa que la independència és el projecte polític capaç d’alliberar el nostre país. S’està duent a terme un procés de diàleg i negociació amb el govern espanyol”, ha afegit.

 

En paral·lel, Aragonès ha denunciat “l’ús polític” que el govern espanyol fa de la reunió bilateral, i ha justificat d’aquesta manera que ERC participi a la manifestació contra la trobada. “ERC no protesta contra la cimera en sí, sinó contra la retòrica del govern espanyol”, afirma el president al rotatiu francès.

 

El president de la Generalitat defensa també la reforma del codi penal impulsada des del seu partit, que ha permès que “el delicte més greu” pel qual s’acusava els responsables del referèndum, la sedició, hagi “desaparegut del processament”. Alhora lamenta la “batalla interna” dins del poder judicial espanyol i el fet que alguns magistrats “es neguen” a acceptar “les decisions votades pel parlament espanyol”. “Un jutge d’instrucció critica una reforma del codi penal, és insòlit! La reforma és clara i s’ha d’aplicar tal com s’ha votat”, considera.

 

Finalment el cap del Govern ha defensat el pacte de claredat que propugna, inspirat en la llei de claredat del referèndum al Canadà, com a eina per articular un nou referèndum a l’entorn de l’autodeterminació catalana. “Crec que aquesta és la manera de resoldre les disputes territorials en una societat profundament europeista”, clou.