Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

Aquests són els canvis que proposa l’Executiva Nacional d’ERC en la cúpula del partit

ERC ha enviat una nota de premsa per informar de la proposta d’entrada de quatre noves dones a l’Executiva Nacional: Marta Vilaret, Georgina Oliva, Sus Martí i Natàlia Garriga; així […]

Redacció
Redacció 17/09/2018
Sergi Sabrià, Pere Aragonès i Roger Torrent/ Jordi Bataller

ERC ha enviat una nota de premsa per informar de la proposta d’entrada de quatre noves dones a l’Executiva Nacional: Marta Vilaret, Georgina Oliva, Sus Martí i Natàlia Garriga; així com de l’ascens de Marta Vilalta, que passaria a assumir una Vicesecretaria General. Segons expliquen, el partit ha aprovat aquesta tarda a l’Executiva Nacional una proposta amb diversos canvis en la direcció per “poder reforçar-se davant la repressió de l’Estat i legitimar i refermar el lideratge d’Oriol Junqueras i Marta Rovira al capdavant de l’organització”.

Els canvis proposats en l’òrgan de l’Executiva Nacional, que s’hauran de votar i ratificar en el Consell Nacional del proper dissabte 22 de setembre, comporten la creació de dues vicesecretaries generals i l’entrada de quatre noves dones, cosa que els republicans han descrit com “una mostra clara de la voluntat de feminitzar el partit i de l’aposta per la igualtat en els òrgans de decisió que té Esquerra Republicana”. Així, tres de les sis vicesecretaries generals que passaria a tenir el partit serien encapçalades per dones. I totes les incorporacions serien liderades per dones.

Per tant, si dissabte s’aproven els canvis proposats per l’Executiva Nacional, el partit passaria de quatre a sis vicesecretaries generals amb la creació de la Vicesecretaria General d’Estratègia, Entorn i Gestió del Coneixement, que encapçalaria Marta Vilalta; i la Vicesecretaria General de Suport a la Presidència i la Secretaria General, que lideraria Marta Vilaret. Aquest canvi suposaria que la Vicesecretaria General d’Imatge i Comunicació, amb Sergi Sabrià al capdavant, deixaria de coordinar la Secretaria d’Anàlisi Electoral i Estratègia. Així mateix, la Vicesecretaria General d’Entorn, Gestió del Coneixement i Dones, passaria a ser exclusivament Vicesecretaria General de Dones, amb Mireia Mata com a vicesecretària. Les vicesecretaries generals de Coordinació Interna, Territori i Organització i d’Acció Política, es mantindrien intactes amb Isaac Peraire i Eduard López, respectivament, al capdavant.

D’altra banda, també es produirien, previsiblement, canvis en algunes secretaries:
La Secretaria d’Organització passaria a ser liderada per Sus Martí en substitució de la diputada al Parlament i alcaldable a Pineda de Mar, Mònica Palacín. La Secretaria de Salut i Benestar passaria a estar encapçalada per Georgina Oliva, que agafaria el relleu de la consellera de Salut, Alba Vergés i la Secretaria de Política Cultural, Educació i Esports passaria de mans de David Agustí a Natàlia Garriga. Per últim, si dissabte s’aprova la proposta de la nova Executiva, s’eliminaria la Secretaria d’ens locals supramunicipals a càrrec fins ara de Dionís Guiteras, que passaria a ser membre nat de l’Executiva Nacional com a màxim representant de les diputacions provincials.

Lluís Salvadó, que va protagonitzar fa uns mesos una polèmica pels seus comentaris masclistes en relació a l’elecció d’una consellera d’Ensenyament, es manté.