Dijous, 4 de març de 2021 - Edició 952
La República

Aquestes són les tres artistes amb més èxit de vendes el 2018

Entre el Top 50 que ofereix cada any la consultoria ArtPrice, només hi ha 3 dones. La més ben posicionada està al número 14, és Cecily Brown amb un volum […]

Joan Vila i Boix
Joan Vila i Boix 09/10/2018
Guerrilla Girls

Entre el Top 50 que ofereix cada any la consultoria ArtPrice, només hi ha 3 dones. La més ben posicionada està al número 14, és Cecily Brown amb un volum de vendes de 27.271.037 milions de dollars. En segona posició hi ha Marlene Dumas amb una facturació de 12.339.092 dollars, i Cindy Sherman amb 6.836.921 dollars en 42ena posició. Així les tres artistes representen el 6% dels 50 artistes més venuts del 2018. Del total de 1.250.559.357 dollars d’art venut, 46.447.050 dollars són art creat per dones. Una posició que dóna la raó a la peça de les Guerrilla Girls que il·lustra aquest article.

“Cottage No.3,” 1991 pintura a l’oli sobre llenç

Cecily Brown (1969)

Nascuda a Londres, la seva obra entoma la tradició dels grans artistes; Goya, Willem de Kooning, Philip Guston, o Francis Bacon. D’aquesta manera Brown comparteix amb André Masson l’interès per la qüestió sexual i els drames inherents a la naturalesa, així com la representació d’òrgans sexuals. La seva obra té una aparença expressionista, però també elements de l’art pop. Aquesta barreja porta el seu art al terreny del que és fantàstic. La seva obra ha estat exposada en importants galeries i museus d’Europa i els EUA.

“Waterende Vrouw“, Litografia, 1996

Marlene Dumas (1953)

Nascuda a Sud-àfrica i de cultura afrikaner, després de llicenciar-se en art, va viatjar a Holanda on va exercir la docència. En un primer moment representava escenes o figures a partir d’arxius fotogràfics propis, de diaris o revistes. Així les seves pintures despullen els personatges del seu entorn per construir una crítica a la identitat o a la política. Les seves obres són presents en els museus de les grans capitals de l’art; Amsterdam, Nova York i Tòquio.

L’obra de Cindy Sherman al Wexner Center for the Arts

Cindy Sherman (1954)

Va néixer com a Cynthia Morris Sherman a Nova Jersey. És un dels exponents més importants de la fotografia de postguerra americana. Va llençar-se a la fama amb la sèrie de 69 fotografies “Untitled Film Stills” (1977-80) on ella mateixa representava diferents clixés de la cultura pop del segle XX. La seva obra, doncs, es caracteritza per reexaminar el rol de la dona a la societat contemporània. Ella sempre és la mateixa protagonista de les fotografies, adequant-se a les situacions que vol representar; la història de l’art, la moda, la pornografia, etc. Les seves obres són exposades a les grans galeries d’Europa i els Estats Units.