Divendres, 12 d'agost de 2022 - Edició 1478
La República

Aquestes són les galeries catalanes presents a ARCO

Una selecció de pintures i escultures de postguerra entre les quals obres de Joan Miró i Antoni Tàpies, dues escultures de bronze de Jaume Plensa o pintura de les primeres […]

Joan Vila i Boix 01/03/2019
Pla general de les dues escultures de Jaume Plensa a l'estand de la galeria Senda a ARCOmadrid / ACN

Una selecció de pintures i escultures de postguerra entre les quals obres de Joan Miró i Antoni Tàpies, dues escultures de bronze de Jaume Plensa o pintura de les primeres avantguardes dels anys 20, 30 i 40 del segle XX són algunes de les propostes que els galeristes catalans han portat a la fira ARCO d’art contemporani de Madrid. Concretament, són les apostes de Mayoral, Senda i Marc Domènech. Repassem doncs les propostes de les 14 galeries catalanes presents a ARCO.

La galeria Mayoral ha apostat per l’art de postguerra a l’Estat amb, a banda de Miró i Tàpies, obres d’Eduardo Chillida o artistes del grup El Paso, com Manolo Millares o Antonio Saura. “Són una generació d’artistes que van generar un moviment clau a la història de l’art. Van ser capaços de captivar el món, canviar l’statu quo i generar un nou art”, ha reflexionat el director de la galeria, Jordi Mayoral, en declaracions a l’ACN.

Sobre les obres de Tàpies i Miró, Mayoral ha apuntat que “fa il·lusió” portar artistes catalans “arreu del món”. El galerista ha esperat que la fira vagi “bé”: “Tenim bones sensacions”, ha dit.

Andrea Violeta, de Senda, ha explicat que enguany se centren en l’escultura: “Gairebé tot l’estand està ple d’escultura”, ha dit. De materials diversos i també de diferents nacionalitats. Entre les obres, destaca dues escultures de bronze petit format de Plensa.

Són les característiques cares de dona amb els ulls tancats, que juguen amb la perspectiva, i transmeten “pau”, ha descrit. Sobre el primer dia de fira, Andrea Violeta ha assegurat que està anant “molt bé” i estan rebent moltes visites.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Primer día de @arco. Feliz arranque @thetuliopinto y @jordi_bernado

Una publicación compartida por Contemporary Art Gallery (@galeriasenda) el

D’altra banda, la galeria Marc Domènech exposa pintures de l’avantguarda històrica amb artistes com André Masson, Joan Miró o Leon Tutudjan.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

EVERYTHING READY FOR @feriaarco ! #LéonTutundjian #AmédéeOzenfant #VieiradaSilva #JoanMiró #EstebanVicente #MoisèsVillèlia and many more…

Una publicación compartida por Galeria Marc Domènech (@galeriamarcdomenech) el

La galeria Bombon Projects ha apostat per l’art més jove amb un estand fet conjuntament per Anna Dot i Aldo Urbano, dos artistes àmpliament reconeguts pel món cultural català. On es representa el viatge de dos creadors a la capital de l’Estat.

La Galeria ADN ha viatjat amb Carlos Aires, DEMOCRACIA, Domènec, Mounir Fatmi, Kendell Geers, Núria Güell, Margaret Harrison, Eugenio Merino, Carlos Pazos, Avelino Sala, Federico Solmi i Pep Vidal. Una selecció que mostra el més polític de l’art a Catalunya.


Ana Mas Projects ha portat a Madrid, Àngels Ribé, Joaquim Chancho, Laercio Redondo, Esvin Alarcón Lam and Lucía C Pino. La galeria de l’Hospitalet mostra doncs, una col·lecció reconeguda per institucions com la Fundació Miró.

Àngels Barcelona ha portat a la fira a Mònica Planes, finalista del premi Alhambra d’art d’enguany. L’obra mostra s’anuncia com “Auca de Granda en quatre protes giratories”.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

#MonicaPlanes . . .📸”Auca de Granada en cuatro puertas giratorias”, 2018-2019. Turned #pottery. Sculptoric installation. . .With this piece the artist is one of the finalists for the #AlhambraPrize for #emergingart which will announced tomorrow at @arcomadrid #artfair #madrid . . Here the four #architecturalstyles (ranging from the 11th to the 17th century) are most representative of the city of #Granada are chosen to create an objectual relationship with materials such as #cement #wood #iron and #plaster. . . You can also see her works at our stand 9D06 in #Arco until Sunday February 3. . . #artistaemergente #ceramica #poticsoftheobject #arco2019

Una publicación compartida por àngels barcelona (@angelsbarcelona) el

Espai Tactel s’ha destacat per l’obertura d’enguany de la seva seu de Barcelona i al seu stand hi podem trobar l’obra de Fito Conesa.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Para este #arcomadrid2019 nuestra selección de artistas plantea distintitas aproximaciones a la noción de lugar en las que se tiene en cuenta la multiplicidad de cuerpos sociales. De este modo #vickyusle (Santander, 1981) recupera la noción del hortus conclusus, desmontando un iconografía vinculada a la representación de la femineidad, #christtoandrew (San Juan, Puerto Rico, 1985 y Johannesburgo, Sudáfrica, 1987) articulan los cruces culturales en imágenes que evidencian la fricción y violencia entre la hipermodernidad y la tradición, #antoniofernandezalvira (Huesca, 1977) cuestiona la neutralidad de distintos discursos, como el arquitectónico, evidenciando la complicidad de los mismos con la estructura heteropatriarcal y normativa, #rosanaantoli (Alcoi, 1981) parte de acciones performativas en las que el sujeto se confronta con la ocupación del espacio y el absurdo y sus muchos modos de habitarlo, finalmente #fitoconesa (Cartagena, 1980) vuelve a conjugar la disciplina musical, con la construcción de lugar y la configuración de imaginarios identitarios. Estaremos en el stand 9F03 del pabellón 9. Os esperamos a todas. #espaitactel #espaitacteltoormix #arcomadrid

Una publicación compartida por Espai Tactel (@espaitactel) el

Ethall ha volgut mostrar a Sergio Prego i Martín Vitaliti, el primer dels quals estarà al pavelló espanyol de Venècia d’enguany.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

etHALL ARCO SERGIO PREGO / MARTÍN VITALITI

Una publicación compartida por etHALL (@_ethall) el

La galeria Joan Prats té al seu stand amb dos petits tresors, són les obres de Pablo del Pozo i Perejaume. Dos obres que demostren la rellevància artística d’una galeria que té a artistes de la magnitud d’Evru-Zush.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Arco 2019. Pablo del Pozo Stand 9C09#galeria_joanprats #feriarco2019 #pablodelpozo#galeria_joanprats

Una publicación compartida por Galeria Joan Prats (@galeria_joanprats) el

Miguel Marcos, en aquesta edició de la fira es distingeix per una plantilla d’artistes cosmopolites, Joan Brossa, Chema Cobo, Renato Costa, Carlos Franco, Luo Min, Lin Mo, Cristóbal Ortega, Manolo Quejido, Soler-Arpa, Bill Thompson i David Tremlett. Són les estrelles que llueix a la capital.

L’obra gràfica de Jaume Plensa es podrà veure a l’stand de la galeria Polígrafa Obra Gràfica.

RocioSantaCruz, la galeria de la Gran Via de Barcelona exposa enguany Julia Llerena, una de les artistes promeses més importants del panorama ibèric.

ProjecteSD porta a la fira als artistes Gilda Mantilla i Raimond Chaves. Dos artistes que centren la seva atenció en el continent sudamericà.