Diumenge, 29 de novembre de 2020 - Edició 857
La República

Aquesta és la diplomàcia cultural de l’Estat: envien a Holanda un quadre ple de formigues

El diari El País informa el dia 19 d’aquest mes d’un fet vergonyós. L’enviament d’un quadre ple de formigues voladores. L’obra pintada el 1575 anònimament i que representaria a Joan […]

Joan Vila i Boix
Joan Vila i Boix 23/10/2018
Don Juan de Austria (1547-1578)

El diari El País informa el dia 19 d’aquest mes d’un fet vergonyós. L’enviament d’un quadre ple de formigues voladores. L’obra pintada el 1575 anònimament i que representaria a Joan d’Àustria, en el viatge cap al museu holandès, la correu que el portava va descobrir un niu de formigues voladores. El quadre serà exposat en la mostra La guerra dels 80 anys. El naixement dels Països Baixos.

El quadre va sortir del monestir de San Lorenzo del Escorial el passat 27 de setembre. Va fer escala al Museo del Prado i va arribar a Amsterdam el dia 5. En el moment que la correu que el vigilava va treure’l de la caixa, van descobrir els habitants del retrat. Ràpidament les van aspirar i en van enviar mostres al Prado. El museu de la capital s’ha desmarcat de la culpa dels insectes, ja que asseguren que ells el van revisar abans que sortís, i no hi havia formigues voladores. L’empresa de transport també s’ha desmarcat de la qüestió, ja que afirmen que no hi ha manera humana (o insectoïde) d’entrar dins les caixes de transport.

Don Juan de Austria, autor anònim

Patrimoni Nacional afirma que les formigues voladores no viuen més de tres dies, per tant és impossible que sortissin del monestir i arribessin vives a Àmsterdam. D’altra banda, s’ha comprovat que el quadre està en perfectes condicions, ja que les formigues no s’alimenten de fusta.

Relacionats