Dijous, 6 d'octubre de 2022 - Edició 1533
La República

Aquest és el festival de música que destrueix el feixisme

El festival Barnasants ha anunciat les dates de la propera edició amb un vídeo en què se simula la demolició del Valle de los Caídos. El vídeo titulat amb el […]

Redacció 20/11/2018
Fotograma del vídeo de promoció del Barnsants / Youtube
El festival Barnasants ha anunciat les dates de la propera edició amb un vídeo en què se simula la demolició del Valle de los Caídos. El vídeo titulat amb el lema de l’edició, ‘Feixisme, mai més’, es difon aquest dimarts 20 de novembre a les xarxes socials, coincidint amb l’aniversari de la mort de Francisco Franco. És la manera del festival de denunciar “de manera simbòlica” l’auge del feixisme arreu del món i també “la falta de llibertats” que hi ha a l’estat espanyol, segons ha valorat el seu director Pere Camps en declaracions a RAC1. Camps també ha valorat la polseguera que pot aixecar la campanya, però ha posat per davant el dret a la llibertat d’expresió.
El vídeo dura un minut i mig i s’hi veu un equip de rodatge al mig del bosc, als afores del Valle de los Caídos. Mentre una guitarrista toca l’Himne de l’Alegria, graven com el director del Barnasants, Pere Camps, fa esclatar el monument franquista amb un comandament a distància en què hi ha escrita la paraula cultura .
“Amb aquest vídeo simbòlic volem posar sobre la taula els 80 anys de l’ocupació de tota la península per part dels militar sublevats que van fer caure el legítim govern de la República, l’auge del feixisme i la xenofòbia, i la desmemòria d’un estat que encara no ha exhumat el franquisme de les seves institucions”, resa la descripció del vídeo fet públic a través de Youtube.“Penso en Vox, penso en Ciutadans, etc., que ho poden denunciar. Però, en tot cas, l’únic que fan és denunciar la democràcia, perquè la democràcia de la llibertat d’expressió és la capacitat d’expressar lliurement el que creus i, per tant, posar en dubte sistemes de valors que van en contra de l’alliberament dels pobles i de les persones”, ha declarat Pere Camps a Rac1, avançant-se a possibles reaccions contràries a la seva campanya.

El festival Barnasants es farà del 25 de gener al 14 d’abril a Barcelona i el 25 d’abril hi haurà un concert a l’Alguer, coincidint amb la data en què se celebra la festa de l’alliberament d’Itàlia.