Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

Aprovada la reforma europea dels drets d’autor

Poc després de l’una s’ha aprovat al Parlament Europeu la reforma de la normativa comunitària sobre drets d’autor que ha liderat l’eurodiputat Axel Voss. La reforma vol donar més control i remunerar de forma […]

Joan Vila i Boix 12/09/2018
Parlament Europeu

Poc després de l’una s’ha aprovat al Parlament Europeu la reforma de la normativa comunitària sobre drets d’autor que ha liderat l’eurodiputat Axel Voss. La reforma vol donar més control i remunerar de forma més justa als creadors, els quals, difonen la seva obra per internet. Si la reforma ultrapassa tots els tràmits, serà vinculat per tots els estats de la Unió.

Dos articles han centrat la polèmica: els articles 11 i 13 del text. El primer proposa que es remuneri als editors de continguts publicats a les xarxes amb el reconeixement específic d’un “dret d’autor d’ús en línia”. D’altra banda, l’article 13 planteja la creació d’un filtre automàtic per poder bloquejar el contingut que vulneri la protecció dels drets d’autor. És a dir, un mecanisme per tal que les plataformes en línia monitorin la violació d’aquesta normativa.

L’article 11 de la reforma permetria als mitjans de comunicació reclamar compensacions econòmiques en els webs que comparteixin articles seus. Webs com ara Google News en serien els més afectats. Una pàgina que ja va tancar a l’Estat espanyol en aplicar-se la “Taxa Google”

El control a priori dels drets d’autor en els continguts a la xarxa, s’ha entès des del Partit Pirata com una sort de censura prèvia. D’altra banda, l’oposició a aquesta reforma ha conjurat a estranys amics. Google, Facebook, el Partit Verd o l’esquerra europea s’han unit en la lluita contra l’aprovació de la nova norma.