Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

Antich acusa Espanya davant l’ONU d’usar “estratègies antiterroristes” contra l’independentisme català

El president d’Òmnium demana que l’Estat “deixi de criminalitzar el dret a l’autodeterminació”

Redacció 14/03/2023
Xavier Antich s'adreça als assistents a l'Assemblea General d'Òmnium a les Drassanes de Barcelona. Data de publicació: dissabte 04 de febrer del 2023, 14:30 Localització: Barcelona Autor: Albert Segura

Xavier Antich ha acusat Espanya davant l’ONU d’usar “estratègies antiterroristes” contra l’independentisme català. En una intervenció telemàtica davant del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides reunit a Ginebra, el president d’Òmnium Cultural ha denunciat “investigacions judicials secretes basades en el perfil ideològic i independentista de les persones sense que s’identifiqui cap fet delictiu”, la intervenció de les comunicacions a través de Pegasus o la infiltració de policies en organitzacions de la societat civil.

Davant d’aquest escenari, Antich ha demanat a l’ONU que “intervingui” perquè Espanya “posi fi i aclareixi plenament” els casos d’espionatge, infiltracions policials a la societat civil i el Catalangate. El màxim representant d’Òmnium ha intervingut en el marc del Diàleg Interactiu amb la Relatora especial sobre la promoció i protecció dels drets humans i les llibertats fonamentals en la lluita contra el terrorisme, Fionnuala Ní Aoláin.

Des d’Òmnium Cultural Antich ha denunciat que Espanya “està utilitzant estratègies antiterroristes contra el moviment català per l’autodeterminació”, i en el cas concret de les investigacions judicials secretes basades en el perfil ideològic, ha subratllat que “es desconeix el nombre de persones investigades durant els últims quatre anys”.

Pel que fa a la intervenció de comunicacions, Antich ha assenyalat que s’ha practicat contra 38 activistes de l’esquerra independentista, però també ha assenyalat “l’atac” a 65 persones més a través del programari d’espionatge de fabricació israeliana Pegasus. “L’espionatge a la societat civil afecta diversos drets humans”, ha alertat Antich.

En el cas de les infiltracions d’agents de policia en organitzacions de la societat civil, el president d’Òmnium ha denunciat que en e marc d’aquesta estratègia “fins i tot” s’han utilitzat les “relacions sexuals-emocionals per obtenir informació”. Per tot plegat Antich ha considerat que hi ha una “estratègia coordinada” que implica el govern espanyol, la justícia, els serveis secrets i la policia per “intentar controlar i desmantellar un moviment polític pacífic i crear un efecte dissuasiu, utilitzant estratègies pròpies de la lluita antiterrorista”.

Davant d’aquest panorama, el president d’Òmnium Cultural ha demanat a l’ONU que “intervingui” perquè Espanya “posi fi i aclareixi plenament” els casos d’espionatge, infiltracions policials a la societat civil i el Catalangate. També ha reclamat que Espanya “deixi de criminalitzar el dret a l’autodeterminació de Catalunya”, així com que deixi de fer investigacions “secretes i prospectives a través de l’Audiència Nacional”.