Diumenge, 17 de gener de 2021 - Edició 906
La República

Amazon hauria llogat una agència de detectius per espiar les activitats sindicalistes dels treballadors

Informes interns de la companyia nord-americana indiquen també seguiment de moviments ecologistes

Avatar
Agències 25/11/2020
Pla detall de la pantalla d'un ordinador on apareix un enllaç a la web d'Amazon. Imatge del 20 de novembre de 2020. (Horitzontal)

L’empresa Amazon, propietat de Jeff Bezos, l’home més ric del món, hauria llogat una agència de detectius per espiar les activitats sindicalistes dels treballadors, segons afirma el mitjà digital ‘Motherboard’, que assegura haver tingut accés a desenes de documents del Centre d’Operacions de Seguretat Mundial de la companyia nord-americana. Els documents són del 2019 i mostren que el seguiment hauria estat més intens entre el Black Friday i el Nadal, període en què l’activitat de la companyia s’incrementa. A més, l’espionatge de l’empresa Pinkerton no s’hauria limitat als moviments laborals, sinó que també hauria parat atenció a iniciatives de caire ecologista europees com Fridays for Future, impulsada per l’activista sueca Greta Thunberg.

Segons ‘Motherboard’ els informes els hauria elaborat personal del Centre d’Operacions de Seguretat Mundial d’Amazon, i mostrarien el control proper de l’activitat sindical dels seus treballadors arreu d’Europa, de grups ecologistes i de moviments de justícia social a Facebook i Instagram.

El mitjà afirma que ha tingut accés a correus electrònics interns de la firma de Bezos amb actualitzacions sobre l’activitat sindical de la plantilla. Als textos, indica la mateixa font, s’inclou la data, l’hora i el lloc de qualsevol fet que s’expliqui, així com la font que ha informat de l’acció, el nombre de participants a l’esdeveniment i una descripció, amb noms com ‘vaga’ o ‘repartiment de pasquins’.

En paral·lel, els informes també revelarien l’ús que Amazon fa de les xarxes socials per rastrejar l’activisme ambiental i els moviments socials a Europa, com per exemple Greenpeace o els Armilles Grogues de França.

En un dels documents, afirma ‘Motherboard’, s’especifica que l’objectiu dels seguiments és “destacar els riscos i perills potencials que poden afectar les operacions d’Amazon per tal de satisfer les expectatives dels clients”.

Relacionats