Dissabte, 4 de febrer de 2023 - Edició 1654
La República

Alerten de l’arribada massiva de gavots malalts a les costes catalanes

Els ocells que han aparegut morts s’han analitzat i presenten preocupants signes de debilitat i pèrdua de massa muscular

Sílvia Reyner 25/11/2022
Un gavot al Mediterrani autor: @birdcatalunya Data de publicació: divendres 25 de novembre del 2022, 16:59 Localització: Girona

Investigadors de la Fundació Alive han detectat aquest divendres una arribada massiva de gavots, uns ocells marins que apareixen a Catalunya a l’hivern i que provenen de l’Atlàntic Nord. Aquest cop, però, han arribat en un estat que ha alarmat enormement els biòlegs: els gavots es troben en un estat de salut preocupant, presentant clars signes de debilitat i pèrdua de massa muscular. A més, molts exemplars han aparegut morts als ports de les costes catalanes.

Els gavots entren als ports per escalfar-se. Ho fan gràcies a la sortida de les aigües de refrigeració provinents dels vaixells de pesca. La seva alimentació consisteix en la pesca de petits peixos en zones litorals. Aquest any els ocells han arribat “deteriorats” i un gran nombre d’exemplars han sigut descoberts sense vida, de manera que els Agents Rurals han començat a recollir-los i analitzar-los per entendre què els ha passat. Aquest procés s’està duent a terme als centres de recuperació de fauna.

Els experts treballen amb la hipòtesi que els gavots hagin fet el que es coneix com a ‘fuga de temperi‘. Si aquest fos el cas, significaria que haurien fugit d’unes condicions marines molt dures a l’Atlàntic Nord, amb vents i onades molt forts que els impedien alimentar-se, i s’hagi debilitat.

Ricard Gutiérrez, biòleg, tècnic de Fauna Litoral i Marina del Servei de Fauna i Flora del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, remarca que si això fos el que ha passat els ocells “haurien emprès una migració important sense haver acumulat greix prèviament i, per això, arriben en tan males condicions a la costa catalana”.

El que fa que els experts pensin que aquesta és la hipòtesi més probable és el fet que els gavots no són els únics ocells que han arribat últimament a les costes en massa quan solien fer-ho en compta gotes. Algunes espècies de gavines exòtiques han aterrat a les costes occidentals europees i a llocs com l’interior de Catalunya, cosa que no passa normalment i que s’atribueix al fet que haurien estat empeses per aquests temporals atlàntics.

Mentre els biòlegs continuen investigant, s’ha posat sobre la taula un pla de gestió de l’espècie. Les àrees d’hivernada del litoral català són essencials pels gavots, de manera que s’està estudiant com ajudar a conservar aquestes zones. La Universitat de Girona seria l’encarregada de dur a terme aquest projecte, ja que compta amb l’experiència d’estar treballant en el pla de gestió del corb marí emplomallat, un altre ocell marí que també s’enfronta a una situació d’especial vulnerabilitat.