Edició 2157

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 21 de juny del 2024
Edició 2157

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 21 de juny del 2024

Aldi, Alcampo, Carrefour, Dia, Eroski, Lidl i Hipercor no estan respectant la rebaixa de l’IVA

|

- Publicitat -

L’associació de consumidors Facua ha denunciat a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) set cadenes de distribució per no repercutir la rebaixa de l’IVA a tots els aliments afectats per la mesura. L’associació ha revisat l’evolució de 676 preus als supermercats Alcampo, Aldi, Carrefour, Dia, Eroski, Lidl i Hipercor entre el 30 de desembre i el 3 de gener i ha detectat que en 52 casos no s’ha aplicat una baixada en el preu equivalent a la de l’impost sobre el valor afegit. A més, 34 preus són idèntics que en acabar l’any, 11 no han repercutit la totalitat de la rebaixa fiscal i set són fins i tot més elevats.

Publicitat

L’associació recorda que els establiments no poden apujar els preus dels aliments afectats per la baixada de l’IVA fins a finals d’abril. Aquest límit de preus encara es podria allargar dos mesos més si l’IVA subjacent del mes de març no està per sota del 5,5%. “Només seran legals les pujades justificades en increments de costos”, indica Facua en un comunicat emès aquest dijous.

De moment, el percentatge d’irregularitats oscil·la entre un 1% d’Hipercor, el 17% de Dia, o el 10% de Carrefour. En la major part dels casos, les irregularitats detectades consisteixen a “cobrar als consumidors el mateix import que abans de la baixada de l’IVA, de manera que la totalitat s’estaria destinant a un augment del marge de benefici de l’establiment”.

També hi ha productes en què el preu de venda al públic és fins i tot superior al dels dies previs a l’entrada en vigor de la mesura. Així mateix, també hi ha “pràctiques incorrectes d’arrodoniment a l’alça per sumar-hi un cèntim quan en realitat haurien de ser a la baixa”.

El nombre més gran d’anomalies s’ha detectat a la cadena Dia, a Carrefour i Eroski.

En les seves denúncies, FACUA sol·licita a la CNMC que investigui les pràctiques i obri els expedients sancionadors oportuns per determinar si els preus aplicats suposen un augment en els marges de benefici empresarial o estan justificats per increments en els costos dels productes on no s’ha repercutit baixada de l’IVA.

Des de l’1 de gener s’ha d’aplicar 0% d’IVA al pa comú, les farines, la llet, els formatges, els ous, les fruites, verdures, hortalisses, llegums, tubercles i cereals.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut