Diumenge, 23 de gener de 2022 - Edició 1277
La República

Albiol suspèn el desenvolupament de les seves funcions per “atrinxerar-se” a l’alcaldia de Badalona

L’alcalde de Badalona ha ajornat els seus compromisos com a batlle casualment després que el seu nom aparegués en els Papers de Pandora

Agències 18/10/2021

L’alcalde de Badalona ha fet un trist paper en suspendre les reunions previstes que fan setmanalment els regidors del govern i de l’oposició i manté únicament les comissions informatives del ple d’octubre, que són obligatòries per llei.

Qui pensava que era difícil superar el paper galdós del seu predecessor, que va dimitir des de la comissaria per saltar-se a la torera el confinament en plena pandèmia i per conduir embriagat, ara té els seus dubtes. És a dir, malgrat que el llistó estava alt, Albiol podria superar-lo si continués amb aquesta actitud d’amagar el cap sota l’ala, per la seva aparició als Papers de Pandora.

Albiol apareix relacionat amb una societat a Belice, un paradís fiscal de l’Amèrica Central. En les seves comunicacions amb l’oposició, però, el govern municipal no ha al·legat cap motiu concret per anul·lar les reunions. Entretant, l’oposició manté obert el diàleg per presentar una moció de censura a l’alcalde. L’acord es podria materialitzar a finals d’aquesta setmana.

El mateix dimecres dia 13, quan esclatava la polèmica, el govern del PP ja va comunicar als grups de l’oposició la suspensió d’una comissió informativa extraordinària que s’havia de reunir aquell mateix dia i que havia de servir per celebrar un ple extraordinari, previst per aquest dilluns, i que tampoc s’ha acabat convocant.

Dijous s’ajornava, també sense una nova data, la reunió de seguretat amb l’oposició. “En els propers dies es tornarà a convocar una altra reunió”, es limitava a dir el govern. I també dijous s’aplaçava “fins a nou avís” la comissió del Consell Escola Municipal, que evita de facto la convocatòria del propi Consell Escolar pel 21 d’octubre, com es preveia inicialment.

Aquest mateix dilluns, el govern popular de Badalona també ha anul·lat la celebració del Consell d’Administració de l’empresa pública Badalona Serveis Assistencials, encarregada de la gestió de l’Hospital Municipal de Badalona. S’havia de celebrar aquest dimecres i l’empresa comunica als grups que la suspensió és per causes “alienes” a la seva voluntat.

“Se li acaba el temps”
Entretant, els grups de l’oposició mantenen obertes les converses per presentar una moció de censura a l’alcalde en els pròxims dies. Tot i que la voluntat dels partits és que Albiol dimiteixi o el partit el faci dimitir, si això no passa en les pròximes hores, s’activaran els mecanismes per desbancar-lo de l’alcaldia.

“Si li està acabant el temps. No passarà dels pròxims dies”, ha advertit el president del grup municipal del PSC, Rubén Guijarro, en una entrevista a Radio Ciutat de Badalona. Aquest mateix dilluns, de fet, l’executiva nacional del PSC hauria de validar l’operació i donar via lliure a l’executiva local per negociar amb la resta de partits.

Així doncs, Albiol encara té l’oportunitat de marxar del càrrec mantenint un mínim de dignitat institucional fent efectiva la seva dimissió. Malgrat tot, cal que s’afanyi, ja que el pitjor escenari seria que la moció de censura prosperés i a més de ser l’alcalde que va aparèixer als Papers Pandora, i que no va tenir el valor polític per assumir les seves responsabilitats.