Dimarts, 18 de gener de 2022 - Edició 1272
La República

Albiach: “Els pressupostos 2020 són una primera pedra del govern progressista que necessita Catalunya”

L’acord de pressupostos dura molt poc, la líder dels comuns torna a demanar eleccions

Redacció 20/01/2020

Els comuns no amaguen el seu filibusterisme polític, aprovar uns pressupostos i forçar eleccions a Catalunya

La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha sostingut aquest dilluns que els pressupostos de la Generalitat per al 2020, que el seu partit ha pactat amb el Govern, són una “primera pedra del govern progressista que necessita Catalunya”.

En roda de premsa per presentar l’acord que s’ha tancat en matèria de despeses, Albiach ha afirmat que aquests pressupostos, que el Govern preveu aprovar al gener perquè entrin en vigor a principis d’abril, no són els que els comuns haurien fet si haguessin estat al poder, però que serveixen per “revertir retallades”.

“Els hem arrencat centenars de milions en la lluita contra la desigualtat, canvi climàtic, sanitat i educació”

Ha destacat Albiach, que ha celebrat que, amb aquests comptes, quedin enrere les retallades que pateix la ciutadania des del 2010.

“Aquests pressupostos serveixen com a primera pedra del govern progressista que necessita Catalunya. El projecte de JxCat i ERC està esgotat i necessita ser renovat per un altre de progressista que estigui a l’altura dels desafiaments”, ha assegurat.

En aquest sentit, ha insistit que Catalunya necessita eleccions perquè noves majories progressistes formin un “govern capaç de liderar aquesta nova etapa que passa pel diàleg, l’enteniment i les aliances progressistes”.

Sobre si els comuns aprofitaran la posició d’Unides Podem al Govern de coalició estatal juntament amb el PSOE per negociar elevar l’objectiu de dèficit per a Catalunya, que actualment està fixat en el 0%, ha recordat que la llei d’estabilitat pressupostària la va aprovar el PP amb el suport de CiU.

“Quan vam treballar en l’acord de reforma fiscal ja vam plantejar que una mesura no excloïa l’altra”, ha dit Albiach, que ha considerat injust el sistema de finançament autonòmic i ha incidit que, si s’elevés una dècima l’objectiu de dèficit, es podria comptar amb 240 milions d’euros més.

Pressing a ERC i JxCat per aprovar els pressupostos de l’estat

Pel que fa a la negociació dels pressupostos generals de l’Estat (PGE), s’ha mostrat “convençuda que seran positius en global i per a Catalunya”.

“Davant d’una proposta bona per a Catalunya, no entendríem que una força que es fa dir progressista no apostés per tirar-la endavant, o que JxCat o la CUP s’oposin sistemàticament a qualsevol proposta senzillament perquè arriba de part d’aquest Govern central”, ha finalitzat.