Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

Albiach avisa el Govern: “No hi haurà pressupostos si no hi ha un decret de llistes d’espera”

La Generalitat trasllada als comuns que no hi haurà comptes fins al març

Agències 06/12/2019
Pla general de la presidenta de CatECP, Jéssica Albiach, al Parlament

La nova coordinadora nacional dels comuns i líder de CatECP al Parlament, Jéssica Albiach, ha avisat el Govern que “no hi haurà pressupostos si no hi ha un decret de llistes d’espera”, que canviï el model sanitari per situar l’atenció primària al centre del sistema i privilegiï la contractació de 850 nous professionals.

L’objectiu d’aquest decret que exigeixen els comuns és que la ciutadania tingui garantida l’atenció de l’equip sanitari de la primària de 48 a 72 hores: “Estem lluitant perquè la primària no sigui la porta d’entrada al sistema, sinó que sigui el centre del sistema”, ha defensat en una entrevista d’Europa Press.

Albiach ha subratllat que s’han revertit retallades en l’atenció hospitalària, però no en la primària; i, preguntada per la posició del Govern, ha respost que veu dificultats per aconseguir els 850 professionals que exigeixen, i ha insistit que “sense aquest decret, no hi podran haver pressupostos”.

Han avançat en la negociació sobretot en el capítol d’ingressos -amb canvis en l’IRPF, successions i fiscalitat verda-, però no tant en el de despeses, i ha dit que, després de la negociació sobre sanitat, arribarà la d’altres assumptes, com les guarderies i l’escola inclusiva, la dependència, l’habitatge, el transport i el feminismes.

Sobre la reforma fiscal -“necessitem ingressos per blindar els serveis públics”-, han acordat crear un nou tram d’IRPF per a rendes de més de 90.000 euros -que afectaria al 5% de la població i aportaria 30 milions d’euros- i rebaixar la pressió fiscal sobre les rendes més baixes, tot i que no han tancat en quina mesura es produirà aquesta rebaixa.

També aborden una reducció de bonificacions de l’impost de successions per a alguns trams encara no detallats -ha plantejat rebaixar-les a partir dels 500.000 o 600.000 euros-, perquè no afecti les vídues, ha assegurat Albiach, que considera el Govern “receptiu” en aquest assumpte.

Preguntada pel calendari de les finances públiques, ha contestat que el Govern els ha traslladat en les negociacions que el pressupost passarà previsiblement pel Consell Executiu a mitjan gener, i que la votació a la cambra catalana no preveu que arribi fins a març.

Vicepresidència climàtica

Sobre la fiscalitat verda, ha subratllat que aborden impostos ja prevists en la llei catalana del canvi climàtic: sobre vehicles contaminants -ja molt avançat- i sobre empreses contaminants i creuers i vaixells, tots dos encara per acordar i detallar amb el Govern.

Preguntada per aquestes taxes, ha dit que la de creuers ha de penalitzar i sancionar les emissions i les aigües contaminants però encara no està concretat, igual que el d’empreses contaminants: “El Govern està disposat, però encara no està detallat”.

Segons ella, l’executiu de Quim Torra vol fer-se “un rentat de cara verd” però no vol implementar mesures valentes reals, i ha ressaltat que els comuns poden portar l’executiu català cap a mesures contra l’emergència climàtica en la negociació pressupostària.

“Considerem que una de les primeres coses que hauria de fer el Govern és una vicepresidència climàtica”, perquè la lluita contra el canvi climàtic no sigui sectorial, sinó transversal en tots els departaments de la Generalitat.

Fins a aquest moment, els comuns havien proposat un departament de transició ecològica i contra el canvi climàtic, però Albiach creu que s’ha d’anar més enllà: “Estic convençuda que, si aquest Govern és incapaç de treure endavant una Vicepresidència climàtica, el proper Govern la tindrà. És una qüestió de sentit comú”.

Menciona Chacón

Albiach, que ha remarcat que la negociació pressupostària està sent “complexa”, ha recordat que ja està pactada també una rebaixa lineal del 30% en les taxes universitàries, la qual cosa ha descrit com una petita primera victòria de la seva formació.

Sobre que la consellera d’Empresa de la Generalitat, Àngels Chacón, qüestionés que aquesta rebaixa fos lineal, Albiach ha garantit que ho serà, i ha afegit que Chacón “no estava en la negociació” dels pressupostos, que s’estan abordant amb la Conselleria d’Economia.