Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

‘Acció per la República’ pressiona per una llista independentista única el 10-N

Albano-Dante Fachin també ha defensat amb un vídeo la necessitat d’un front unitari

Redacció
Redacció 25/09/2019

Pressions per a aconseguir una llista independentista única a les eleccions espanyoles del 10 de novembre.  L’organització ‘Acció per la República’, que aplega diputats independents de JxCat, ha reclamat una “candidatura excepcional” encapçalada per Carles Puigdemont i Oriol Junqueras.

En un manifest fet públic avui, defensen abordar el 10-N “plantejant un programa de ruptura i de defensa dels drets nacionals i democràtics”. “La persistent repressió, que només busca atemorir i dividir l’independentisme, ha de provocar la reacció contrària: la unitat independentista”, diu el text, que també apunta que “en els moments excepcionals cal adoptar solucions excepcionals” i que arribar a un acord per una llista unitària “només depèn de la bona voluntat dels partits independentistes”.

“Ara és l’hora que el màxim nombre de diputats, representant la majoria social dels ciutadans de Catalunya, defensi sense cap partidisme un programa de mínims: llibertat, democràcia i autodeterminació”, conclou el manifest, que assenyala el fracàs del diàleg amb Madrid.

Al seu torn, Albano-Dante Fachin, l’impulsor del Front Republicà, ha defensat amb un vídeo la necessitat d’un front unitari per agrupar a tots els que s’oposen a la repressió a Catalunya i defensen el seu dret a l’autodeterminació de cara a les eleccions del 10-N. Segons Fachin, seria “lamentable” que les cúpules de JxCat i ERC estiguessin “barallant” mentre la gent que es manifesta al carrer “no es pregunta què ha votat el del seu costat” i ha demanat que si el Gobierno no respecta les demandes mínimes del front unitari es bloquegi la política espanyola. “Quin és el problema?”, ha preguntat als líders independentistes.

 

Per últim, el corrent intern de la CUP Poble Lliure reclama “no abandonar cap front de lluita” i articular una candidatura que comprengui tot l’espai polític que s’ha mantingut “ferm” abans i després de l’1-O i desplegar “una estratègia de ruptura democràtica”. En un comunicat, consideren que l’única actitud possible davant de l’Estat és el seu “desgast” i el seu “bloqueig” fins a forçar-lo a seure a una taula de negociació per l’autodeterminació i l’amnistia. D’aquesta manera, aquest corrent, que en les anteriors eleccions espanyoles es va presentar amb Som Alternativa i Pirates de Catalunya sota el nom Front Republicà, fixa la seva posició dies abans que la CUP debati si fer “boicot” o presentar-se als comicis promovent un “bloqueig” a l’Estat.

Poble Lliure lamenta la deriva “neo-autonomista de certs sectors de l’inedpendentisme”, que considera que estan “més preocupats en acomodar-se a la situació generada pel 155 i a disputar-se les engrunes restants del poder autonòmic” que en consensuar una estratègia republicana de ruptura. Així, opten per una actitud de “plantar cara” i forçar una taula de negociació per a l’autodeterminació i implementació del seu resultat; a més de l’amnistia, el fi de la repressió i la retirada de les “forces d’ocupació”.