Dimecres, 28 d'octubre de 2020 - Edició 825
La República

Absolen López Bofill d’un delicte d’odi

La secció vuitena de l’Audiència de Barcelona ha absolt l’escriptor i professor universitari Héctor López Bifill d’un delicte d’odi per quatre piulades publicades entre el 17 de juny del 2016 […]

Avatar
Agències 11/12/2018
Héctor López Bofill, en un acte de Solidaritat Catalana per la Independència / Flickr
La secció vuitena de l’Audiència de Barcelona ha absolt l’escriptor i professor universitari Héctor López Bifill d’un delicte d’odi per quatre piulades publicades entre el 17 de juny del 2016 i el 8 de febrer del 2017. El tribunal exposa que “la qualificació professional de l’acusat, el mitjà utilitzat per projectar les seves idees i el llenguatge utilitzat amb referència a ‘morts’, ‘testosterona alta’ que implica l’ús de la violència, són circumstàncies que agreugen la conducta”. No obstant, posen en dubte que això pugui “lesionar el bé jurídic protegit” i per això absolen l’acusat indicant que es pot considerar que els comentaris entren dins la llibertat d’expressió.
Les piulades que havia investigat el jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona són quatre i López Bofill hauria reconegut la seva autoria. A la primera, del 17 de juny, es diu que l’assassinat de la diputada laborista Jo Cox a mans d’un britànic neonazi “demostra que, per desgràcia, tota transformació constitucional profunda demanda morts”. Unes hores després una nova piulada demana disculpes “a tothom que s’hagi sentit ofès”.

La segona piulada seria del 27 de desembre: “Llegint A. Gat penso que el gran obstacle per la independència és, potser, no tenir massa joves patriotes amb la testosterona alta”. El 8 de febrer de 2017 hauria publicat que “La repressió i la venjança serà l’origen de la nostra llibertat. Ànims i força Francesc Homs. Amb tu i amb la democràcia”. Finalment, el 8 de febrer de 2017 va escriure: “Quan siguem independents jo me’n recordaré dels jutges, fiscals i funcionaris diversos que ara contribueixen a extorquir Catalunya”.

Relacionats