Edició 1887

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de setembre del 2023
Edició 1887

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de setembre del 2023

[ESCÀNDOL] A l’Exèrcit espanyol li surt gratis incendiar el territori

|

- Publicitat -

En un dia de fort vent, la negligència obliga l’actuació urgent de 2 hidroavions, 1 helicòpter i 4 unitats terrestres per tan sols 3.000 metres quadrats de matollar cremats.

Publicitat

L’incendi va començar a les 13 h del passat 26 d’octubre i va finalitzar passats uns minuts de les 19 h, segons ens van informar els Bombers. La zona on des de fa anys es realitzen les pràctiques de tir està a tocar del Paratge Natural de l’Albera (Alt Empordà) i dels espais de la Xarxa Natura 2000, territori protegit per la Unió Europea. La zona de tir que ocupa una extensió de matollar amb suredes al vessant oest del Puig Castellar, té l’accés restringit per la quantitat d’artefactes explosius llançats al llarg dels anys, fet que provoca que en cas d’incendi el risc de propagació sigui molt elevat i que el cost d’extinció de cada conat d’ incendi tingui un elevat cost, ja que les unitats terrestres desplaçades hi poden entrar només perimetralment.

Aquestes condicions en el cas d’aquest darrer incendi, van motivar un desplegament desmesurat de mitjans aeris

Tenint en compte que el cost de l’hora de vol és d’entre 5000 i 6.000 €, l’incendi provocat per la negligència de l’exèrcit espanyol pot costar entre 80.000 i 100.000 €.

Sorprenentment, els serveis de comunicació d’interior no en van informar les xarxes socials quan a Interior ho publiquen tot, fins i tot informacions molt intranscendents

Aquest incendi, que va comportar un alt cost per la utilització de tres mitjans aeris, no consta a les xarxes socials d’interior. Opacitat màxima: és l’exèrcit.

Segons les dades publicades el dia 26 d’octubre pels agents rurals, i segons consta en el mapa adjunt, la zona de l’Albera inclosa la de tir eren de risc elevat pel vent que bufava en aquells moments

Malgrat això, l’exèrcit va decidir fer les pràctiques de tir en un dia de fort vent i de perill d’incendis. Els Bombers de la Generalitat van rebre l’avís a les 13 h i uns minuts. Immediatament es van activar les unitats terrestres que van demanen suport aeri, ja que la zona està acotada per ser camp de tir de l’exèrcit espanyol.

Negligència greu per part de l’exèrcit espanyol

Amb els anys que fa que ocupen més del 60% de terme municipal de Sant Climent Sescebes i una bona part del de Cantallops, ja saben de sobres la problemàtica que comporta fer pràctiques de tir en temps de fort vent, però, com que les seves negligències mai no comporten sancions o expedients, ell segueix fent el que volen.

Interior no obre cap expedient d’ofici

Fa més de 48 hores que hem preguntat a Interior sobre els motius per no obrir cap expedient per negligència als responsables de l’exèrcit espanyol instal·lat a la base militar de Sant Climent Sescebes i de moment no hi ha cap resposta. Tot apunta que el cost d’apagar l’incendi, de quasi 100.000 €, el pagarem els contribuents.

Denunciem aquest tracte de favor a l’exèrcit espanyol per part del Departament d’Interior. Els incendis que per error provoquen els particulars i les empreses en feines agrícoles o forestals, malgrat disposar dels pertinents permisos, són automàticament motiu d’obertura d’un expedient que la majoria de les vegades acaba amb multa. Sembla, però, que l’exèrcit espanyol té la gràcia de la Conselleria d’interior.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió