Diumenge, 23 de gener de 2022 - Edició 1277
La República

60.000 persones es manifesten contra la condemna als joves d’Altsasu

Unes 60.000 persones s’han manifestat aquest diumenge a Altsasu en contra de la condemna contra un grup de joves acusats de participar en una baralla de bar amb dos guàrdies […]

Agències 24/03/2019
Pla aeri general dels participants a la manifestació d'Altsasu, el 24 de març

Unes 60.000 persones s’han manifestat aquest diumenge a Altsasu en contra de la condemna contra un grup de joves acusats de participar en una baralla de bar amb dos guàrdies civils l’any 2016. Set dels nois estan a presó, amb penes de fins a 13 anys, en alguns casos, i una vuitena està en llibertat, perquè va ser condemnada a dos anys.

De fet, ella ha estat l’encarregada de llegir durant la manifestació una carta dels joves empresonats, que han agraït les mostres de suport i han advertit del risc que suposa el precedent del seu cas. “És perillós l’ús que fan de l’agreujant d’odi, aquesta norma s’hauria d’utilitzar per protegir i defensar minories i grups vulnerables, així com persones atacades per la seva ideologia. La Guàrdia Civil no és un grup vulnerable i com a institució no hauria de tenir ideologia”, han afirmat en la missiva.

L’associació de pares i mares dels condemnats d’Altsasu també ha denunciat la “crueltat” i la “manca de neutralitat i rigor” del cas i ha insistit que seguiran “lluitant” per defensar “els drets fonamentals”.

Gran participació de catalans

Entre els assistents, hi ha hagut una gran presència del republicanisme català, que s’hi ha desplaçat en autobusos des de Catalunya. L’ANC, ERC, la CUP i diversos CDR -per exemple- han estat presents a la concentració, on s’han observat estelades i cartells amb el lema “llibertat”. Molts habitants d’Altsasu els han agraït el seu suport penjant llaços grocs pels presos polítics i exiliats catalans.