Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

46 anys de l’agressió feixista a Alacant que va posar fi a la vida del jove Miquel Grau

|

- Publicitat -

Fa exactament 46 de l’assassinat del jove antifeixista i militant del Partit Comunista, Miquel Grau. El 6 d’octubre del 1977, en plena transició -període democràtic-, Miquel Grau López, un jove de 21 anys, estava enganxant cartells a Alacant juntament amb uns altres tres joves a prop de l’edifici de la plaça dels Estels, 11 on va patir una agressió feixista que va acabar amb la seva vida.

Els joves militants engegaven els motors per a la manifestació del 9 d’octubre, el dia d’El País Valencià la qual vetllava per l’autonomia de tot el País. Enganxaven una uns cartells per a fer propaganda on es reflectia la senyera del País Valencià, on es llegia: “9 d’Octubre. Dia del País Valencià. 1977. Tots units per l’Estatut” i “9 d’octubre. Dia Nacional del País Valencià. 8 d’octubre celebració a Alacant”.

Publicitat

Aquests van ser els primers cartells que van començar a treure el cap i alçar la veu durant la transició. Un veí els va passar pel costat i els va etzibar: “Os estáis metiendo en líos”, Miguel Grau va respondre: “Esto es la democracia”. Al cap de pocs minuts, un altre veí, Miguel Ángel, també va passar pel costat dels joves i entre menyspreu i superioritat els va somriure i es va dirigir fins a casa seva, ubicada a la mateixa plaça Estells, concretament, el número 11. Des d’allà els va llançar dues galledes d’aigua juntament amb material d’una paret en obres amb l’objectiu d’atemorir als joves. Com que no ho aconsegueix, decideix llançar una rajola que tenia per casa amb la mala sort es va trencar sobre el cap de Miquel Grau, que va caure a terra ple de sang i inconscient. De seguida el van portar a l’hospital, en estat coma i lluitant per la vida, el jove va morir deu dies després, el 16 d’octubre, a l’hospital la Residència Sanitària.

Et pot interessar  Plataforma per la Llengua inicia converses amb grups del Congrés per recórrer la proposta educativa del País Valencià

El funeral de Miquel Grau es va convertir en una gran manifestació ciutadana en rebuig al feixisme i a la violència. La capital del sud bategava més forta que mai, convertint-se així, en el cor del País Valencià. El governador civil, José Duato Gómez-Novella, va ordenar a la Policia Nacional que posés ràpidament el taüt de Miquel Grau dins del cotxe funerari, sense respectar la voluntat de la marxa que l’havia d’acompanyar fins al cementeri. Per aquest motiu, en la cançó d’Al Tall dedicada a Miquel Grau “el portàvem sota el braç, lo portava tot lo poble”, “No poguérem dir-li adéu” i afegeix “perquè el taüt nos furtaren”.

Qui era Miguel Ángel Panadero?

Miguel Ángel Panadero Sandoval era militant del partit d’extrema dreta Fuerza Nueva i va ser condemanat a 12 anys de presó però indultat l’any 1981 pel govern de Suárez. Panadero Sandoval fora de la presó quatre anys després d’haver comès el crim un cop va sortir se’n va anar a València, i va canviar de nom i de vida.

L’any 2015, l’Ajuntament d’Alacant va concedir a Miquel Grau la Medalla d’Or de la ciutat a títol pòstum i va instal·lar una placa commemorativa al lloc on va ser assassinat. A més, es va retolar amb el nom de Miquel Grau un dels carrers de la ciutat, però el març de 2017 el govern de la ciutat va decidir recuperar l’antic nom del carrer, García Morato, dedicat a un aviador militar que va combatre contra la República i al costat de Franco.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut