Dissabte, 3 de desembre de 2022 - Edició 1591
La República

106 anys del naixement de Joan Sales

Joan Sales és actualment considerat un dels grans escriptors catalans de postguerra. La seva gran obra, Incerta Glòria, es va estrenar als cinemes l’any passat, causant un boom de les […]

Joan Vila i Boix 19/11/2018
Imatge del Fons Joan Sales cedit a la Fundació Mercè Rodoreda / ACN

Joan Sales és actualment considerat un dels grans escriptors catalans de postguerra. La seva gran obra, Incerta Glòria, es va estrenar als cinemes l’any passat, causant un boom de les seves novel·les.

L’escriptor català va llicenciar-se en dret el 1932. Va militar al Bloc Obrer i Camperol i al PSUC. Es formà com a professor de català amb Pompeu Fabra. Durant la Guerra Civil va lluitar als fronts d’Aragó i Madrid, previ pas per l’Escola de Guerra, que el feu oficial. S’exilià a Mèxic fins al 1948, quan tornà a Barcelona. En l’aspecte ideològic, fou molt proper al marxisme, però amb el pas del temps se n’allunyà, fins a convertir-se al catolicisme.

A la seva tornada a Barcelona s’ocuparà en afers editorials durant tota la seva vida, sempre amb la idea de la literatura com una eina en la defensa de Catalunya. Morí el 1983.

Incerta Gloria, premi Joanot Martorell de 1955, és una de les obres mestres de la literatura catalana. És una novel·la complexa on s’expliquen les desventures de l’oficial de l’exèrcit republicà: Lluís de Brocà, i les de la seva companya: Trini Milmany. A més del personatge elidit: Juli Solaràs, descrit pels altres dos.

L’autor utilitza el gènere epistolar, per tal d’explorar les vicissituds d’una guerra, des del front i la rereguarda. D’aquesta manera, l’autor ens presenta els pensaments d’una generació que fou vençuda en tots els sentits i la descriu sense cap pudor.