Edició 1951

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 28 de novembre del 2023
Edició 1951

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 28 de novembre del 2023

Vox, Cs i PPC demanen a la Mesa que reconsideri la delegació de vot de Lluís Puig

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Just en l’inici del ple del Parlament el portaveu de Vox, Joan Garriga, ha anunciat que el seu grup ha presentat una petició de reconsideració perquè la Mesa revisi la decisió de mantenir el vot delegat del diputat de Junts Lluís Puig malgrat que la cambra ja ha rebut la notificació del Tribunal Constitucional (TC). I el diputat de Cs Nacho Martín Blanco ha demanat directament que se suspengui el ple per poder conèixer la opinió dels lletrats. El TC ha anul·lat la delegació del vot de Puig, exiliat a Brussel·les, però aquest dimarts la majoria independentista de la Mesa, amb el rebuig del PSC, va acordar mantenir-li i assumir-ne les conseqüències. Tot i així es manté la incògnita de si el vot de l’exconseller es comptarà oficialment.

La Mesa del Parlament es tornarà a reunir aquest matí quan acabi la sessió de control als consellers i al president de la Generalitat. I també s’haurà de reunir la Junta de Portaveus per escoltar la seva opinió. El diputat de Vox Joan Garriga ha demanat la paraula a l’inici de la sessió per demanar a la Mesa que es llegeixi bé l’article 95 del reglament que estableix els criteris pels quals un diputat pot demanar la delegació de vot. “Puig no està ni embarassat ni malalt”, ha afegit. I poc després tant Cs com el PPC han anunciat que també han registrat una petició de reconsideració per la mateixa qüestió.

Publicitat

En un comunicat posterior, Vox ha avisat que es querellarà contra els membres de la Mesa si no rectifica amb el vot delegat de Puig. “Si persisteixen, pagaran cada acte de desobediència”, alerten des de Vox.

Per la seva banda, Martín Blanco ha lamentat la “cacicada” i ha demanat la suspensió del ple al·legant que el seu grup vol conèixer l’opinió dels lletrats de la cambra. “És un atac a l’estat de dret i a la democràcia”, ha afegit. Els de Cs també demanen que es retiri l’assignació econòmica per assistir als plens ja que Puig no ha anat a cap cessió.

La presidenta Borràs ha respost que la Mesa, reunida ahir, ha acordat per majoria i havent escoltat les indicacions del lletrat major, Miquel Palomares, mantenir la delegació de vot de Puig. I en confirmar que Vox ha registrat la petició de reconsideració, ha dit que la Mesa es tornarà a reunir aquest matí. Un pas que s’ha de fer sempre que un grup parlamentari demana que la Mesa reconsideri una decisió.

El vot delegat de Puig

A instàncies d’un recurs del PSC, el TC va anul·lar l’acord del 25 de març de l’any passat de la Mesa que admetia la sol·licitud de Puig per delegar el seu vot. També anul·la l’acord de la Mesa de l’endemà que confirmava la delegació de vot. Però aquest acord no és el que ara hi ha vigent. La delegació de vot de Puig requeia en Gemma Geis, que va deixar l’escó un cop va ser nomenada consellera d’Universitats. Aleshores, la delegació va passar en mans de la portaveu de JxCat, Mònica Sales. Aquesta és la que ara mateix hi ha vigent.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió