Edició 2112

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 07 de maig del 2024
Edició 2112

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 07 de maig del 2024

Vilanova i Sitges tindran una aportació de sorra extraordinària per recuperar les platges engolides pel temporal

|

- Publicitat -

ACN Vilanova i la Geltrú – Les platges de Vilanova i la Geltrú i Sitges que van ser malmeses durant el darrer temporal tindran una aportació de sorra extraordinària. En el primer cas, la platja més afectada va ser la del Far de Sant Cristòfor, on el mar va escapçar la sorra generant un esglaó de més d’un metre i deixant a la vista multitud de cablejat. A Sitges, tot i les reticències del govern a fer aportacions de sorra durant els darrers anys, el consistori ha accedit a la proposta de la Direcció de Costes per recuperar les platges de Sant Sebastià i Garraf amb l’ús de la draga. D’altra banda, Vilanova estrenarà aquest estiu una platja per a gossos amb un servei de vigilància específic que controlarà la neteja i supervisarà que els animals estiguin censats.

L’alcalde de Vilanova, Juan Luis Ruiz, ha garantit que la platja del Far podrà funcionar “amb total normalitat” abans de Sant Joan, segons el compromís adquirit aquesta setmana per la Direcció de Costes. Ruiz ha puntualitzat que es preveu que aquesta platja recuperi part de la sorra de forma natural, amb el mateix efecte de les onades, si bé ha admès que l’esglaó de grans dimensions s’haurà de reparar “mecànicament”.

Publicitat

En aquest sentit, el regidor de Serveis Urbans, Gerard Llobet, ha explicat que previsiblement s’aprofitarà la sorra dragada de les bocanes dels quatre ports de Sitges -Port Ginesta, Vallcarca, Garraf i Aiguadolç- així com del port Vilanoví. Així, el mateix vaixell que extregui la sorra la duria posteriorment amb una canonada fins la platja. Tot i que l’aportació principal de sorra es farà a la platja del Far, també es farà una operació similar a la platja del Prat, a tocar de Cubelles.

El govern ha ressaltat aquest divendres que la platja del Far tindrà tots els serveis habituals quan arribi el moment àlgid de la temporada d’estiu, i ha precisat que s’ha reubicat el xiringuito per allunyar-lo de l’esvoranc.

D’altra banda, a la mateixa platja del Far s’estrenarà aquest mes de maig un espai delimitat per a gossos. És el primer cop que la ciutat disposa d’una àrea controlada per a ús compartit entre cans i banyistes, després d’una prova bàsica feta el 2014 a la platja de Sant Gervasi que no va reeixir. L’espai que s’acotarà ara a la platja del Far tindrà 80 metres d’amplada, estarà limitat amb una tanca de dos metres i està calculat amb un aforament de 150 gossos i 200 persones.

Llobet ha recalcat que els gossos hi hauran d’arribar lligats, i que els potencialment perillosos hauran d’anar amb morrió. Ha detallat que a partir del juny aquesta àrea tindrà un vigilant de 9 h a 20 h, el qual vetllarà per la neteja de l’espai i pel compliment de les normes bàsiques. També s’ocuparà de controlar que els animals que hi accedeixen tenen xip identificatiu.

El govern municipal ha presentat aquestes novetats amb motiu de l’inici de temporada de platges, que arrenca el dia 1 de maig. A partir del 15 es començarà a desplegar el servei de socorrisme a les primeres platges, si bé serà a partir de l’1 de juny quan estarà operatiu a tot el litoral de la ciutat. Llobet ha explicat que enguany han renovat totes les torres de vigilància i ampliat els recursos per a persones amb mobilitat reduïda.

Per últim, ha avançat que han organitzat diferents tallers per sensibilitzar les persones majors de 65 anys de les mesures preventives que han de tenir en compte quan van a la platja, tant a nivell d’exposició solar com dins de l’aigua.

<strong>Sitges accepta “excepcionalment” la sorra dragada</strong>

Pel que fa a Sitges, el municipi també preveu rebre una aportació de sorra extraordinària abans de Sant Joan. La Taula de Gestió del Litoral, en una reunió extraordinària, va acordar dilluns donar el vistiplau a la proposta d’aportació feta per la Demarcació de Costes. Aquest aval trenca amb l’oposició que havia mostrat sistemàticament el govern des del 2019 cada cop que s’havia debatut sobre l’ús de la draga per compensar el retrocés de les platges.

L’Ajuntament destaca que la Demarcació de Costes ha proposat fer una aportació extra a les platges de Garraf i Sant Sebastià perquè han estat les més perjudicades del darrer temporal i ressalta que el govern entén la situació com una “excepció”. “Col·laborarem en tot allò que faci falta”, ha apuntat l’alcaldessa Aurora Carbonell. Al seu torn, la regidora de platges, Carme Gasulla, ha dit que es tracta d’una situació “d’emergència” i ha defensat que “cal seguir treballant en mesures a llarg termini”.

Aprofitar el dragatge dels ports per dur sorra per mar fins les platges és un reclam que el Gremi d’Hostaleria ha fet reiteradament cada any. Davant l’acceptació del govern per a aquest estiu, el president dels hotelers i restauradors, Oskar Stöber, ha destacat que la Demarcació de Costes “ha fet veure la llum” al consistori.

“Cal felicitar-nos de què l’equip de govern faci seva la postura lògica defensada pel Gremi des de fa temps”, apunta Stöber a les xarxes socials, on insta l’executiu a “seguir salvant el curt termini de la resta de platges mentre es fa alguna cosa definitiva per millorar el futur”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió